ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η νέα μείωση των συντάξεων πλησιάζει. Η κυβέρνηση να προσπαθεί να πιέσει τους δανειστές ότι η συμφωνηθείσα αυτή “μεταρρύθμιση” δε χρειάζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά μπορεί να πάει έναν χρόνο μετά, επικαλούμενη το υπερπλεόνασμα του προηγούμενου έτους, όμως η έκθεση της Κομισιόν για τις συντάξεις διαλύει τις ψευδαισθήσεις του Μαξίμου.
Η εν λόγω έκθεση, αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, υπογραμμίζει την “επιτακτική” ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου που προβλέπει μειώσεις της τάξεως του 18% στις συντάξεις, και μολονότι δεν το αναφέρει ρητά, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2020.
Ωστόσο, πέραν του ότι για προφανείς λόγους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο, είναι αμφίβολο αν μπορεί, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές έχει κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές ορισμένες από τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να πει “όχι” στους δανειστές εφόσον απαιτήσουν όντως να εφαρμοστεί ο νόμος από την 1η Ιανουαρίου του 2019 – άλλωστε, έχει αποδείξει ότι τη Δικαιοσύνη την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της, όταν δε γνωμοδοτεί αυτό που θέλει. Και εδώ είναι το θέμα: τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αν καταστεί αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου το 2019;
Η μία επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι να “σηκώσει” το βάρος της υλοποίησης του μέτρου και να γίνει αποδέκτης της λαϊκής οργής για τις νέες βαριές περικοπές στις συντάξεις, που με τη σειρά τους θα φέρουν μία πολύ βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.
Η άλλη επιλογή είναι να ακούσει την… προτροπή της Νέας Δημοκρατίας και να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τις οποίες θα χάσει με μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι το 2019 και με “πετσοκομμένες” συντάξεις, φορτώνοντας παράλληλα στη ΝΔ την “καυτή πατάτα” της περικοπής των συντάξεων.
Εσείς τι θα επιλέγατε αν ήσασταν στη θέση του; Πιθανότατα το δεύτερο σενάριο, που εν τέλει είναι λιγότερο οδυνηρό για τον ίδιο. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει την τετραετία, προφανώς ελπίζοντας πως κάτι το… μαγικό θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και θα γλιτώσει τη συντριβή. Όπως άλλωστε νόμιζε κάποτε ότι με “μαγικό” τρόπο θα γοήτευε τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα έσκιζε τα μνημόνια, θα αύξανε τον κατώτατο μισθό και θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ.
Έχει πάντως καιρό να το σκεφτεί ακόμα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ζητά ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To ΔΝΤ «τινάζει στο αέρα» το ελληνικό success story-Πιέσεις Λαγκάρντ για αφορολόγητο και συντάξεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς: Aν δεν υπήρχε ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς στον εμβολισμό στα Ίμια, ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Lamda Development: Ποια στελέχη μοιράστηκαν 693.764 ίδιες μετοχές
- Wells Fargo: Γιατί αποχωρεί από την παγκόσμια πρωτοβουλία «Net Zero Banking Alliance» για το κλίμα
- Όμιλος ΟΤΕ: Oργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
- Profile: Από 27 Δεκεμβρίου σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο οι 159.488 νέες μετοχές