Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι δα και κανένα σοβαρό θέμα. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι το αντιμετωπίζει απλά ως μία εκκρεμότητα που καλό θα ήταν να κλείσει, κι αν χάσουμε και κάτι στη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα, ε δε χάθηκε κι ο κόσμος βρε αδερφέ, γείτονες είμαστε, κάπως θα τα βρούμε. Ούτε οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ούτε τα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας φαίνονται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τη στάση αυτή.

Όμως, για όσους ενδεχομένως το έχουν ξεχάσει, η κυβέρνηση στηρίζεται και στελεχώνεται από δύο κόμματα. Είναι και οι ΑΝΕΛ στη μέση. Και οι ΑΝΕΛ είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας μία θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση: δεν αποδέχονται καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.

Στα χρόνια της συγκυβέρνησής τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν διαφωνήσει σε αρκετά θέματα, όμως αυτό είναι το πιο σοβαρό. Γιατί μέση λύση δεν υπάρχει: είτε θα περάσει η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρήσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τον όρο “Μακεδονία”, ή θα περάσει η άρνηση των ΑΝΕΛ να παραχωρήσουν τον όρο. Και προφανώς, αυτό που θα γίνει είναι το πρώτο, γιατί αυτό είναι που θέλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σίγουρα οι ΑΝΕΛ θα ήθελαν να μπλοκάρουν μία τέτοια εξέλιξη, όμως δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ για να το κάνουν. Ναι, θα μπορούσαν να στυλώσουν τα πόδια και να απειλήσουν με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, προκαλώντας ουσιαστικά την κατάρρευσή του. Όμως αυτό θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός της επόμενης Βουλής, και όσο κι αν μία τέτοια κίνηση θα τους έδινε μία κάποια ώθηση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή θα ήταν επαρκής για να τους ξαναβάλει στη Βουλή, καθώς έχουν υποστεί τεράστια φθορά λόγω της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το να επιδώσει ο Πάνος Καμμένος τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα “ή εγώ ή το Σκοπιανό” είναι ένα μάλλον απίθανο σενάριο – αν και ο Πάνος Καμμένος είναι απρόβλεπτος πολιτικός, και άρα τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείουμε.

Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Και εφόσον ο Πάνος Καμμένος δεν κάνει το… απονενοημένο διάβημα (την απόσυρση της στήριξής του προς την κυβέρνηση) ή την ακραία κωλοτούμπα (την ψήφιση της συμφωνίας), ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φαίνεται πως θα έχει τότε δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τη συμφωνία και να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να καταψηφίσει τη συμφωνία και να παραιτηθεί από τη συγκυβέρνηση, αποχωρώντας από τα υπουργεία που έχουν αναλάβει οι ΑΝΕΛ, αλλά διατηρώντας τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση, ώστε να μη χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Το πιο βολικό για την κυβέρνηση προφανώς θα ήταν απλώς οι ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία και την επόμενη μέρα όλα να συνεχιστούν κανονικά, σαν να μη συνέβη τίποτα – όπως όταν οι ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, ας πούμε. Όμως αν γίνει αυτό, θα είναι σαν να υποβαθμίζεται η σημασία του ζητήματος της ονομασίας. Που μπορεί όντως για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μικρή, όμως για εκατομμύρια πολίτες είναι τεράστια. Είναι ένα ζήτημα αρκετά μεγάλο για να ρίξει μία κυβέρνηση. Και όχι ένα ζήτημα που απλά το προσπερνάμε και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Θα μπορέσουν όντως οι ΑΝΕΛ να προσποιηθούν ότι εντάξει, δεν έγινε και τίποτα; Και ποια πολιτική νομιμοποίηση θα έχει μία κυβέρνηση στην οποία για ένα τέτοιο θέμα παρουσιάζονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρωτίστως καλείται να απαντήσει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι “στριμωγμένος” λόγω της κατάστασης, και ενδεχομένως βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα της πολιτικής του διαδρομής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θρίλερ στο Παρίσι: Χαμηλές προσδοκίες για χρέος, προαπαιτούμενα και… ΔΝΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο και όμως πραγματικό: Αυξήθηκαν 10% οι μικρομέτοχοι των Folli, μέσα στον καταστροφικό Μάιο για την εταιρεία