Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ν. Παππάς: Πληρώστε έξι – επτά εκατ. ευρώ αν θέλετε κανάλια

παππας

Χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ, αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η νέα νομοθετική ρύθμιση, νόμος – γέφυρα στην ουσία, που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο της απόφασης για το νόμο Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν κρίθηκε … ολόκληρος ο νόμος Παππά αντισυνταγματικός αλλά συγκεκριμένα “κομμάτια” του, που αφορούσαν στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ – και της προσχώρησής τους στον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά – γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στη δική της ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, δίνοντας τη δυνατότητα αυτή τη φορά σε κάθε επίδοξο καναλάρχη να αποκτήσει τη δική του άδεια για ένα χρόνο καταβάλλοντας επτά εκατ. ευρώ. Στα “προαπαιτούμενα” είναι και οι 400 εργαζόμενοι για το κάθε νέο κανάλι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ, αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων ή το αργότερο την Τρίτη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της χορήγησης προσωρινών αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει διορθωτική νομοθετική κίνηση, που θα επαναφέρει τον ενισχυμένο ρόλο που είχε το ΕΣΡ αρχικά. Ωστόσο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μόνιμη αδειοδότηση των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα που κυμαίνεται από έξι-επτά μήνες έως και δύο χρόνια.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που απαιτείται σύμφωνα με τους κυβερνώντες να υπάρξουν “μεταβατικές άδειες”, γεγονός που μπορεί να γίνει και χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ. «Αυτό άλλωστε γινόταν επί 27 έτη κατά τα οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις, παρέτειναν τη ζωή των καναλιών με τροπολογίες» λένε από το Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα, ότι ο νέος διορθωμένος νόμος Παππά θα κινείται στη βάση του παλιού με το ετήσιο κόστος της προσωρινής άδειας να είναι αντίστοιχο του ετήσιου ποσού που θα έδιναν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Με απλά λόγια, η προσωρινή άδεια θα κοστίζει έξι-επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ όποιος επιθυμεί να λάβει προσωρινή άδεια θα οφείλει να τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου Παππά, δηλαδή, 400 άτομα προσωπικό, κτιριακές υποδομές, κ.τ.λ..

Επισημαίνεται ακόμα, ότι η προσωρινή αυτή ρύθμιση δεν προβλέπει περιορισμό στους εκπεμπόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να εκπέμπουν όσοι είναι ήδη σε λειτουργία ενώ όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κανάλια εθνικής εμβέλειας, έστω και για ένα χρόνο, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα, δηλαδή να καταβάλλουν επτά εκατ. ευρώ και να συντηρούν 400 άτομα προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τηλεοπτικές άδειες: Μόνος κερδισμένος ο Καλογρίτσας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πιο βαριά ήττα για την κυβέρνηση ήλθε από τους δικαστές. Τώρα ζητάνε 25 εκατ. από όλα τα κανάλια κατ έτος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ