ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη, που θα λαμβάνει υπόψη επιδημιολογικά στοιχεία, όπως τον επιπολασμό και τις επιπτώσεις κάθε νόσου, βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών.
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα ληφθούν υπόψη και διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση κάθε νοσήματος, ώστε να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική πολιτική, με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση για να καλυφθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο όλοι οι χρονίως πάσχοντες.
Ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα θεσμικά μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το Υπουργείο, για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως ο οργανισμός ΗΤΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018, η δημιουργία μητρώων ασθενών, που όμως προϋποθέτει την ύπαρξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αναβάθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τα καινούργια φάρμακα. O κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ως κύριο εργαλείο τη διαμόρφωση ορθολογικά κλειστών προϋπολογισμών με επιμερισμό της δαπάνης ανά θεραπευτική κατηγορία, ενώ έκανε κριτική σε μέτρα όπως το rebate και το clawback, τονίζοντας ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών για την φαρμακευτική τους αγωγή.
“Ανοιχτή” σε συνεργασία με το υπουργείο, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική φαρμακευτική δαπάνη εμφανίστηκε και η φαρμακοβιομηχανία. Τη διάθεση ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργαστούν με την Αριστοτέλους, τόνισαν τόσο η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια, ΠΕΦ, όσο και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μέλος ΔΣ του ΣΦΕΕ. Η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε την πρόταση της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για μεγαλύτερη χρήση των γενοσήμων, που θα λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας στη συγκράτηση της δαπάνης, ενώ τόνισε την ανάγκη πιο αποτελεσματικού ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και των κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη μεγαλύτερη χρήση γενοσήμων. Αναφερόμενος στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για μια ρεαλιστική φαρμακευτική πολιτική ο κ. Αναγνωστάκης, επεσήμανε τη σύσταση φορέα ΗΤΑ, τη λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, καθώς και την εξαίρεση ειδικών κονδυλίων από τη φαρμακευτική δαπάνη για εμβόλια και ορφανά φάρμακα. Πρότεινε επίσης, την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ με ειδικά κονδύλια 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια και 170 εκατ. ευρώ για ειδικά φάρμακα όπως τα ορφανά, τα αντιρετροϊκά, κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων δαπανών υγείας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Με 5,1% του AΕΠ δημόσιες δαπάνες υγείας και με το σημερινό επίπεδο δημόσιας δαπάνης φαρμάκου, η δυνατότητα του συστήματος να αντεπεξέλθει είναι οριακή, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργήσουμε». Πρόσθεσε δε, ότι τα παραπάνω έχουν ήδη συζητηθεί με τους δανειστές, τόσο ως αύξηση των δαπανών υγείας επί του ΑΕΠ όσο και ως αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σχετικά με τη δημιουργία φορέα ΗΤΑ, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τους θεσμούς, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιτροπή ΗΤΑ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και η μετεξέλιξη της Επιτροπής σε Οργανισμό ΗΤΑ.
Απαντώντας στην Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και στην Μανιώ Κορλέτη, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ΑγκαλιαΖΩ, οι οποίες μετέφεραν τις σχετικές ερωτήσεις εκ μέρους των ασθενών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι κανένας ασθενής που έχει ανάγκη το φάρμακό του δεν πρόκειται να το στερηθεί και αυτό αποτελεί ηθική δέσμευση του υπουργείου.
Ως προς τις τιμές των φαρμάκων, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για την Ηπατίτιδα C, ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ακόμη 3 παθήσεις. Τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει απόσυρση και “Grexit” κανενός φαρμάκου, παρά τις απειλές και ότι η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan οποιασδήποτε εταιρείας.
Για την συμμετοχή των ασθενών στον νέο εθνικό φορέα ΗΤΑ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο ρόλος των ασθενών θα πρέπει να είναι διακριτός, ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η τελική διαμόρφωση του φορέα ΗΤΑ και ότι θα ληφθούν υπόψη οι καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου συλλόγου για τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν σε κάποια νοσοκομεία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόσφατα έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη δαπάνη φαρμάκου σε ορισμένα νοσοκομεία, αλλά οι διαδικασίες απαιτούν κάποιο χρόνο και ότι σε μερικές περιπτώσεις οι ελλείψεις οφείλονται και σε κακή διαχείριση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου φέρνει ο Δεκέμβριος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Takeda : 180 συνεργασίες – Επέκταση στην παγκόσμια αγορά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΦΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία πολιτείας – φαρμακευτικού κλάδου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών