ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτελούν για τα διαγνωστικά κέντρα οι αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις που ορίζει το άρθρο 6 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη. Η πρόβλεψη μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα αναμένεται να βάλει «λουκέτο» σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω των οριζόντιων μέτρων συσσωρεύουν εδώ και καιρό χρέη, τονίζει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των συγκεκριμένων ομάδων ασθενών να υποβάλλονται στις εξετάσεις τους χωρίς καμία συμμετοχή και ταλαιπωρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, υπογραμμίζει ότι το κόστος θα το επιβαρυνθούν τελικά οι πάροχοι Εργαστηριακής Ιατρικής, μέσω των αυτόματων επιστροφών (clawback) και κάνει λόγο για «κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των ιδιωτών παρόχων».
«Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και άκρως ελλειμματικός. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε εξετάσεις σε οποιονδήποτε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ προσέλθει με παραπεμπτικό στις εγκαταστάσεις μας. Όμως, η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τις εξετάσεις αυτές στο τέλος του χρόνου περικόπτεται αυτόματα από τις απαιτήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν εισπράττουμε χρήματα για εξετάσεις και πράξεις που έχουμε ήδη εκτελέσει, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν ένα κόστος που καλούμαστε να το πληρώσουμε από την τσέπη μας», σημειώνει ο κος Βουγιούκας.
Η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις για το έτος 2018 «έκλεισε» στα 470 εκατ. με όριο τα 357 εκατ. Με βάση αυτά τα στοιχεία και συνυπολογίζοντας την «ένεση» των 11 εκατ., ύστερα από πιέσεις του ΠΑΣΙΔΙΚ, το clawback για το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 22%.
“Κάθε μήνα που περνάει οι επιχειρήσεις μας χρεώνονται», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ και εξηγεί «Το ποσοστό κέρδους στις επιχειρήσεις μας είναι 30% στην καλύτερη περίπτωση και το υπόλοιπο 70% είναι τα έξοδά τους -μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, αναλώσιμα υλικά, λειτουργικά έξοδα, φόροι κοκ.
Αν προστεθούν οι περικοπές (20% rebate και 20% clawback) με τα έξοδα (70%), φτάνουμε στο 110%. Κατά συνέπεια, αντί να έχουμε κάποιο κέρδος για να επιβιώνουμε, βάζουμε και ένα 10% από την τσέπη μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση διενεργεί εξετάσεις αξίας 100000 ευρώ το μήνα, “μπαίνει μέσα” κατά 10000 ευρώ μηνιαίως».
Σημειώνεται ότι στα παραπάνω προστίθεται η απαίτηση επιστροφής χρηματικών ποσών από τους συμψηφισμούς μεταξύ οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους των ετών 2012-2015, με το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης να ανέρχεται στο 15% των σημερινών μηνιαίων απαιτήσεων των παρόχων από τον Οργανισμό.
Με τα νέα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ «βλέπει» πλήρη εξόντωση του κλάδου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλει γενέσθαι εάν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χρεοκοπήσουν, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επάρκεια των δημόσιων δομών, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 260 διαγνωστικά κέντρα και περίπου 3500 εργαστήρια ακτινολογικά, μικροβιολογικά και Πυρηνικής Ιατρικής. Οι μονάδες αυτές στο σύνολό τους απασχολούν περί τα 20000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρκετές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σε πολλές έχουν γίνει απολύσεις και μισθολογικές μειώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν.
Σήμερα, Πέμπτη, ο κος Βουγιούκας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, όπου θα καταθέσει τα αιτήματα του Συνδέσμου.
«Η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια –άρα κάνει αυτόνομη πολιτική- και ότι έχουμε πλεονάσματα. Ζητάμε, λοιπόν, αύξηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Με τον κ. Σωτήρη Μπερσίμη στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ λήφθηκαν μέτρα –συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα, “κόφτες” εξετάσεων- που εξορθολόγησαν τη δαπάνη, κατά συνέπεια οι σημερινές δαπάνες είναι αυτές που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Θα πολεμήσουμε για να λάβουν οι πάροχοι Εργαστηριακής Ιατρικής αυτά που δικαιούνται», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ.
Αντιδράσεις και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της “νέας” δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).
Όπως αναφέρει, «με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με «αστερόσκονη» και καθρεφτάκια”.
Παράλληλα επισημαίνει ότι “ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια».
«Καταλήστευση» καταγγέλλουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης
Στο ίδιο «μήκος» κυμαίνεται και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). «Το κράτος μεταβιβάζει την υποχρέωση της δωρεάν παροχής υγείας στον ιδιώτη γιατρό αφού τον εξαναγκάζει να χρεωθεί και να πληρώσει ο ίδιος την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού.
Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με εκτόξευση του clawback του 2019 στα ύψη και είναι πράξη καταλήστευσης των ελάχιστων πόρων αποζημίωσης του εργαστηριακού έργου, ο οποίος πληρώνει ήδη το παλαιό εκβιαστικό clawback ενώ οι τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν ήδη μειωθεί κατά 43%.
Τονίζουμε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί είναι επιστήμονες που έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκούν βιοποριστικό επάγγελμα στη χώρα μας», αναφέρει ο ΙΣΘ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις: Τι ισχύει από σήμερα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και από ιδιώτες γιατρούς η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βιβλιάρια τέλος: Τι πρέπει να κάνετε για τον δικό σας φάκελο υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό