• Ελλάδα

    Ευρωβαρόμετρο: Ούτε 1 στους 10 Έλληνες δεν πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε καλά

    • NewsRoom


    Ούτε ένας στους δέκα Ελληνες δεν πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε καλά, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 15% (ένας στους έξι).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τον έναν χρόνο από τις ευρωεκλογές, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι θετικό γεγονός, ωστόσο τα ποσοστά σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 9% των Ελλήνων πιστεύει ότι οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται, μάλιστα, για το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά δε τα ζητήματα που θέτουν ως προτεραιότητα οι Έλληνες είναι η οικονομία, η ανεργία των νέων και το μεταναστευτικό.

    Θετική η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ

    Το 45% των Ελλήνων πολιτών, ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

    Αντιστοίχως, μειωμένο καταγράφεται και το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη.

    Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης αγγίζει το 60%, ενώ μόλις το 12% των πολιτών βλέπει τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως κάτι το αρνητικό.

    Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση.

    Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, με αύξηση της τάξης του 5%.

    Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λάθος κατεύθυνση.

    Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, ένας στους τέσσερεις Έλληνες πολίτες (41%) δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 49%.

    Απογοητευμένο για τη δημοκρατία στην ΕΕ το 66% των Ελλήνων

    Ποσοστό που ανέρχεται στο 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 66% των πολιτών. Μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη καταγράφεται και σε αυτό τον τομέα, αφού ικανοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ δηλώνει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ απογοήτευση δηλώνει μόνο το 42% των πολιτών.

    Στο ερώτημα κατά πόσον θα τους επηρεάσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η λεγόμενη διαδικασία του spitzenkandidaten), το 48% τω Ελλήνων πολιτών απάντησε θετικά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 49%.

    Επιπρόσθετα, όσον αφορά την διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 87% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι αυτή έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 71% πιστεύει ότι προσδίδει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή Προέδρου της Επιτροπής.

    Το 68% θεωρεί περαιτέρω ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ και το 68% πιστεύει ότι δίνει περισσότερη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οικονομία, ανεργία, μεταναστευτικό τα σημαντικότερα ζητήματα

    Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%)  και το μεταναστευτικό (59%).

    Στο ερώτημα αν η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα.

    Ένας στους έξι Ελληνες (59%) πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα και παρομοίως (58%) ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις.

    Αντίθετα, το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.

    Συμπεριφορά ψηφοφόρων

    Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες.

    Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.

    Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από  τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ