ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον Σαρωνικό σε ό,τι αφορά τη ρύπανση από πετρελαιοειδή και σε ό,τι αφορά το θαλασσινό νερό. Ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει, όπου κολυμπούσε και πριν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2“, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου “104,9 Μυστικά Υγείας” ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) Γιάννης Χατζηανέστης, επισημαίνοντας ότι και το υπουργείο Υγείας έχει άρει την απαγόρευση σε όλες τις περιοχές που υπήρχε.
Έχουμε στείλει την έκθεση με τα αποτελέσματα στα αρμόδια υπουργεία και κάναμε και μία παρουσίαση στη βουλή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 27 Απριλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Εμείς ξεκινήσαμε τις μετρήσεις αμέσως μόλις έγινε το ατύχημα στις 18 Σεπτεμβρίου και η δουλειά μας ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου. Εξετάσαμε το θαλασσινό νερό, τα ιζήματα και την οικολογική ποιότητα γενικά του Σαρωνικού, αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά το θαλασσινό νερό, που ενδιαφέρει και περισσότερο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το κολύμπι, ήδη από το Δεκέμβριο σε όλα τα σημεία, οι συγκεντρώσεις των υδρογονανθράκων είναι φυσιολογικές”.
Δηλαδή το πρόβλημα που υπήρχε αρχικά, τους πρώτους δύο με τρεις μήνες μετά το ατύχημα στη Γλυφάδα, τον Άγιο Κοσμά και τη Σαλαμίνα, από το Δεκέμβριο και μετά δεν υπάρχει πλέον, αναφέρει ο κ. Χατζηανέστης και συμπληρώνει: “Πολύ μεγάλη επιβάρυνση είχε σημειωθεί στα Σελήνια και στην Κυνοσούρα της Σαλαμίνας, σε κάποιες περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, στον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα και σε μικρότερη έκταση είχε φτάσει μέχρι το Μαύρο Λιθάρι”.
Οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι όλη η ανατολική πλευρά της Σαλαμίνας και από τον Πειραιά μέχρι τα Λεγρενά, απ’ όπου ελήφθησαν δείγματα από 56 σημεία. “Έχουμε πάρει δείγματα απ’ όλη την παράκτια ζώνη, σε ανοιχτή θάλασσα μέχρι βάθος 92 μέτρων και πέραν αυτού έχουμε ψάξει με δύτες και ειδική βυθιζόμενη κάμερα σε βάθος από 0-20 μέτρα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν και οπτικώς εμφανή υπολείμματα”.
Τα άμεσα αντανακλαστικά και το είδος του πετρελαίου βοήθησαν στην γρήγορη απορρύπανση
Ο κ. Χατζηανέστης απαντάει και στην απορία που εκφράζει πολύς κόσμος για το πώς καθαρίστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Σαρωνικός, όταν στον παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρειάστηκαν χρόνια, λέγοντας ότι “φαίνεται ότι σε αυτό βοήθησε ο τύπος του πετρελαίου που ήταν βαρύ πετρέλαιο, συγκεντρώθηκε γρήγορα στις παραλίες, όπου έκανε τη ζημιά που όλοι είδαμε, αλλά από κει μπόρεσε να μαζευτεί πιο εύκολα. Φαίνεται ότι το πετρέλαιο μαζεύτηκε, δεν διασπάστηκε, γιατί οι υδρογονάνθρακες χρειάζονται μερικούς μήνες για να διασπαστούν, ή ακόμη και κάποια χρόνια. Επίσης θεωρώ ότι και η επιχείρηση καθαρισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, ακριβώς επειδή πήγε σε καίρια σημεία που έχουν και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρση απαγόρευσης κολύμβησης στις ακτές του Σαρωνικού από το υπουργείο Ναυτιλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα
- Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από το Τουρκικό Προξενείο