ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα εστιατόρια σε ορισμένες τουρκικές τουριστικές πόλεις είναι μισοάδεια κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλοί ντόπιοι βρίσκουν ότι είναι φθηνότερο να κάνουν διακοπές στη γειτονική Ελλάδα από το να επισκεφτούν ένα από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα της χώρας τους, αναφέρει το Bloomberg.
Δυσαρεστημένοι πολίτες κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τους λογαριασμούς τους, συμπεριλαμβανομένου ενός λογαριασμού αξίας 640 δολαρίων για φαγητό και ποτά για πέντε άτομα στο Μπόντρουμ και 30 δολαρίων για πέντε μπάλες παγωτό στη Τσέσμε.
Στο μεταξύ, στα ελληνικά νησιά της Μεσογείου, που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, οι συμπατριώτες τους Τούρκοι υποστηρίζουν ότι πληρώνουν πολύ λιγότερα από τις τιμές στην πατρίδα τους.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ποιότητας της εξυπηρέτησης και του προϊόντος, καθώς και των τιμών εδώ και εκεί», δήλωσε ο Murat Yavuz, ένας συνταξιούχος Τούρκος τραπεζίτης που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. «Τα εστιατόρια εδώ χρησιμοποίησαν τον πληθωρισμό ως δικαιολογία για να ανεβάσουν τις τιμές».
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 91% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τον ήδη εντυπωσιακό πληθωρισμό του 71,6%. Ο τομέας αυτός αποτελεί το ένα τρίτο του τομέα των υπηρεσιών, τον οποίο η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ως βασική αιτία ανησυχίας στον αγώνα της κατά της εκτίναξης των τιμών.
Η έξοδος των Τούρκων προς την Ελλάδα είναι ευκολότερη μετά την έναρξη του προγράμματος της «visa express» τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Και οι Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει εκεί σε τόσο μεγάλο αριθμό που η χώρα σκέφτεται τώρα να επιβάλει περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, επισημαίνει το Bloomberg.
«Έχουμε χάσει το πλεονέκτημα των τιμών μας», δήλωσε στο Euronews σε συνέντευξή του ο Kivanc Meric, στέλεχος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, επικαλούμενος την «υπερτίμηση» της τουρκικής λίρας. Ο Meric είπε ότι αναμένει πως μέχρι και 150.000 Τούρκοι θα επισκεφτούν το ελληνικό νησί της Σάμου φέτος, από περίπου 40.000 το 2023.
Τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα βιώνουν την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πελατών. Ο Ramazan Bingol, επικεφαλής της Ένωσης των Εστιατορίων και Επαγγελματιών Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των Αράβων πελατών έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι Τούρκοι πελάτες μειώθηκαν κατά 30%. Μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Bingol δήλωσε ότι τα μέλη της ένωσης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία εκπτώσεων μετά από πρόταση της κυβέρνησης.
Η αλυσίδα εστιατορίων Big Chefs με 128 καταστήματα είδε τον συνολικό αριθμό πελατών της να αυξάνεται καθώς «το κοινό με υψηλότερο εισόδημα μετατοπίζεται σε εμάς», δήλωσε η πρόεδρος Gamze Cizreli. «Αλλά παρατηρούμε μείωση στις δαπάνες ανά άτομο». Η εταιρεία μειώνει τα έξοδα για να αντιμετωπίσει την πτώση, παράγοντας, μεταξύ άλλων, δική της ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθεσε.
«Με τα επιτόκια στο 50% και τον πληθωρισμό πάνω από το 70%, οι άνθρωποι βρίσκονται σε σοκ», δήλωσε ο Baris Tansever, ιδρυτής του πολυτελούς Sunset Grill & Bar στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος λέει ότι οι εργασίες έχουν μειωθεί περίπου κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές είναι πλέον απρόσιτες για το κοινό των «λευκών κολάρων», δηλαδή των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, που στόχευε να προσελκύσει όταν άνοιξε το εστιατόριό του το 1994, δήλωσε ο Tansever.
«Όλοι γινόμαστε φτωχότεροι», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
Bloomberg: Τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να γλυτώσουν από τον υπερτουρισμό
Λέρος: Ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου
Αυτός είναι ο κορυφαίος αυθεντικός ελληνικός προορισμός, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ