Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τραγωδία στο Αιγαίο – Eντοπίστηκαν δύο σοροί

Eπιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια για το ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού, το στίγμα του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λίγο πριν τις 8 το πρωί εντοπίστηκαν ίχνη του ελικοπτέρου στην ακτογραμμή της νησίδας Κίναρο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ και οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν σε αυτό (δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ) είναι νεκροί. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δύο σοροί των αγνοούμενων αξιωματικών από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην ξηρά. Αγνοείται ο τρίτος αξιωματικός.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.

Κατά πληροφορίες οι δύο νεκροί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

Να σημειωθεί ότι το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά. Ωστόσο επι του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο ελικόπτερο σημειώθηκε κάποια αιφνίδια βλάβη, η οποία υποχρέωσε το ΑΒ212 να χάσει απότομα ύψος.

Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες με φωτοβολίδες απέβησαν άκαρπες.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

“Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.”

 

Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας.

Σε επίσημη ενημέρωση για τη συντριβή του ελικοπτέρου προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα για την τύχη των αξιωματικών, από την Κρατική Τηλεόραση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι επίσημα οι τρεις αξιωματικοί ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανας και ο μηχανικός Ελευθέριος Ευαγγέλου, είναι αγνοούμενοι και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ωστόσο από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συντρίμμια, αλλά όχι σοροί των τριών μελών του πληρώματος ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή της Κινάρου. Πάντως από το υπουργείο Άμυνας τονίστηκε ότι δεν θέλουν να δώσουν ελπίδες για την τύχη των τριών ανδρών.

Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή που εντοπίστηκαν τα συντρίμια, ενώ η Άγκυρα αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα στην περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο και εξέδωσε ΝΟΤΑΜ.

​Έκκληση στους δημοσιογράφους να παίρνουν τις πληροφορίες απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, με αφορμή την πτώση του ελικοπτέρου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στη νήσο Κίναρο.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Θα σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν μπορώ να πω συλλυπητήρια,γιατί οι έρευνες είναι σε εξέλιξη».

Νωρίτερα, την ενόχληση του μέσω twitter είχε εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για όλα όσα μεταδίδονται για την τραγωδία στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρυμνη περιοχή, ούτε μπορεί ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης.

Όπως ανακοινώθηκε, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών, ενώ δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη από το πλήρωμα του ελικοπτέρου.

 

 

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.