• Top Stories

    Αντί για «εθνική συναίνεση», καχυποψία και μηδενική εμπιστοσύνη

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    «Συνεννόηση» και «συναίνεση» είναι οι δύο έννοιες που «διαφημίζει» ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που ο ίδιος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται ωστόσο για δύο έννοιες που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα… δημοφιλείς στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει καχυποψία γύρω από τα πραγματικά κίνητρα πίσω από το κάλεσμα του πρωθυπουργού, αφετέρου να μην υπάρχει αισιοδοξία ότι πράγματι μπορούν τα κόμματα να συνεννοηθούν για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), σε μία προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό, να ακούσει τις προτάσεις τους και να «μαλακώσει» τις αντιδράσεις τους εν όψει του Συμβουλίου.

    Όπως έγινε γνωστό, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το Σάββατο στις 12 το πρωί, όπως το ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στην οποία θα συμμετάσχει και όπου θα τεθεί επί τάπητος το προσφυγικό ζήτημα. Στην ατζέντα των θεμάτων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνεται και η συνταγματική αναθεώρηση.

    Ωστόσο, η… σπουδή του πρωθυπουργού προκαλεί καχυποψία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, όπου σχολιάζουν πως δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών την ώρα που η ΝΔ… δεν έχει αρχηγό και βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό.

    Όμως και τα άλλα κόμματα βλέπουν με «μισό μάτι» την πρωτοβουλία Τσίπρα, καθώς δεν ξεχνούν πως ο ίδιος όταν ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συναίνεσε ποτέ και σε τίποτα, και τον εγκαλούν για όψιμο ενδιαφέρον για εθνική συναίνεση. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχουν στο συμβούλιο, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συμμετοχή του σε έναν «διάλογο-παρωδία». Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη στάση της.

    Επιπλέον, ορισμένοι εκτιμούν πως η κίνηση της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να βρεθούν «εφεδρείες» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού απειλήσουν να μην ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

    Ένα ακόμα στοιχείο που ενέτεινε την καχυποψία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν την Πέμπτη ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη συναίνεσή τους είναι επειδή η τρόικα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αν και οι πληροφορίες αυτές διαψεύσθηκαν επίσημα από το Μαξίμου, που κάνει λόγο για συγκεκριμένα κέντρα «που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη σύγκληση του Συμβουλίου».

    Πάντως, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά να διαμηνύουν στον πρωθυπουργό ότι είναι μόνος του στην προώθηση των σκληρών μέτρων που ο ίδιος έχει υπογράψει, με τη συμφωνία του Ιουλίου, δεν διαφαίνεται καμία πιθανότητα σύμπλευσης με την κυβέρνηση και φαίνεται μάλλον δύσκολο να προκύψει κάτι θετικό από το αυριανό Συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ