Αλέξης Τσίπρας., πρωθυπουργός
Το είχαμε προβλέψει χθες, ότι η σιωπή του Μαξίμου απέναντι στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για από κοινού ψήφιση της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού δεν θα κρατούσε για πάντα. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, το απόγευμα της Δευτέρας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε με ανακοίνωσή του στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στο “Βήμα της Κυριακής”. Αν και, τέτοια που ήταν η απάντηση του Μαξίμου, ίσως τελικά θα ήταν πιο σοφή επιλογή η σιωπή…
Το ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την “παγίδα” του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Όπως εξίσου προφανές είναι από την (καθυστερημένη) απάντηση του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίξει… άμυνα για να αντιμετωπίσει αυτήν την παγίδα, αδυνατώντας να αρθρώσει μία πειστική απάντηση για την απροθυμία της να συζητήσει το θέμα της ψήφου των ομογενών.
Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου κάνει λόγο για “άσχετα μεταξύ τους θέματα” και για “χυδαίο δούναι και λαβείν”, παρομοιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ με “κακομαθημένα παιδιά”. Όλα αυτά επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ τους… χάλασε τη μαγιά με την πρότασή του.
Γιατί όμως τέτοια αμηχανία στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών; Πρόκειται άλλωστε για μία πρόταση που, όπως και αυτή για την κατάτμηση της τερατώδους περιφέρειας της Β’ Αθηνών, συγκεντρώνει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία πριν τις επόμενες εκλογές, επειδή θεωρούν πως θα τους επηρέαζε αρνητικά στο εκλογικό αποτέλεσμα…
Και εδώ που τα λέμε, ποιος άλλος λόγος μπορεί να υπάρχει; Το διαδικαστικό κομμάτι είναι εξαιρετικά απλό και αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να κανονιστεί άνετα σε έναν ή δύο μήνες, χωρίς να υπάρχει καν ανάγκη να καταρτιστούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι. Απλώς οι Έλληνες της ομογένειας θα μπορούν να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία χωρίς σταυρό, με τις ψήφους τους να προσμετρώνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και είναι γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία απάντηση επί της ουσίας σχετικά με την άρνησή του να συζητήσει για αυτό το θέμα. Καμία σοβαρή απάντηση που να εξηγεί τη στάση του. Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι απλά η κυβέρνηση δεν θέλει, για τους δικούς της λόγους, να δώσει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, και μπορεί ο καθένας να κρίνει πόσο σωστό ή δημοκρατικό είναι αυτό.
Αγνοώντας λοιπόν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (αλλά και την κοινή γνώμη), η κυβέρνηση συνεχίζει τον επικοινωνιακό της σχεδιασμό σαν να μη συνέβη τίποτα, και οργανώνει διακομματική συνάντηση εργασίας για το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών (μόνο). Όμως αυτό που έχει συμβεί είναι μία ακόμα στρατηγική ήττα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – και η αμηχανία των κυβερνητικών στελεχών προδίδει ότι αυτή τη φορά έχουν καταλάβει την ήττα τους, και απλά προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα…