Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απο το βήμα της Βουλής στη συζητηση για τη Δικαιοσύνη, απαριθμώντας 13 περιπτώσεις – κατά την άποψή του- παρεμβάσεων που απάλειψαν το αξιόποινο σε σοβαρές υποθέσεις, καθώς και παραλείψεις της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου στις υποθέσεις των λιστών φοροδιαφυγής.
Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στις προδιαγεγραμμένες οδούς καταγγελίας του τριγώνου τράπεζες- ΜΜΕ- παλιό πολιτικό σύστημα και σε ήδη γνωστές περιπτώσεις:
– Στην τροπολογία που (εκ παραδρομής ειπώθηκε όταν καταργήθηκε αργότερα) ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου δια του υπουργού Αθανασίου το 2014 για τους επικεφαλής ΝΠΙΔ οι οποίοι ουσιαστικά έπεσαν στα μαλακά ακόμα και για περιπτώσεις δωροδοκίας, η οποία θεωρήθηκε οτι φωτογραφίζει συγκεκριμένους μιζαδόρους των εξοπλιστικών.
– Την τροπολογία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αμνήστευση των ηγεσιών των τραπεζών για τα δάνεια των κομμάτων
– Την τροπολογία για τις τριγωνικές σχέσεις που κατήργησε, όπως είπε, πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων

Alexis Tsipras

– Την αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας για την ανάδειξη προϊσταμένων στα Δικαστήρια της χώρας, επι Χαρ. Αθανασίου, λίγο πριν τις εκλογές στα δικαστήρια, τις οποίες κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, επι προεδρίας της νυν προέδρου τους Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Η αλλαγή ήταν ότι πλέον θα μπορούσε το εκλογικό σώμα να ψηφίσει δυο και όχι έναν υποψήφιο. Η σπόντα δε “και αυτά τα ξέρουν όλοι στο Εφετείο Αθηνών , ανεξάρτητα αν υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό”, ήταν προφανής για τον παρισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος έχει βρεθεί στο (πειθαρχικό) “στόχαστρο” της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

– Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες 9 υποθέσεις “αμνήστευσης” υποθέσεων (ΤΑΙΠΕΔ, PSI, ΟΕΚ κλπ)

Ανδρεας Βγενοπουλος, ετών 63.Επιχειρηματίας
Ανδρεας Βγενοπουλος, ετών 63.Επιχειρηματίας

Η υπόθεση Τσατάνη

Ο κ. Τσίπρας προσέφερε ξεκάθαρη στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την καταγγελία της εισαγγελέα Τσατάνη σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας Βγενόπουλου. Η δικογραφία αρχικά βρισκόταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ανατέθηκε ακολούθως στην κα Τσατάνη, η οποία την έθεσε στο αρχείο. Η αφαίρεση της δικογραφίας απο την εισαγγελία Διαφθοράς προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού ο οποίος εξέφρασε αντίθετη άποψη στην επίσκεψη που του έκανε η εισαγγελέας.

Η συνέχεια είναι γνωστή με την επίσκεψη της εισαγγελέα στο γραφείο του υπουργού και όσα ακολούθησαν. Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πως γίνεται ο αντεισαγγελλεας Αρείου Πάγου, επικεφαλής των εισαγγελέων διαφθοράς με διαφορά 8 μηνών αρχικά να εκφράζει γνώμη πως αυτές οι υποθέσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα του τμήματος και μετά να γνωμοδοτεί διαφορετικά για την περίπτωση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Άλλωστε όπως είπε ο πρωθυπουργός ήδη γίνεται πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Τσατάνη.
Φοροδιαφυγή

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά πως προσπάθησαν να μην ερευνήσουν τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς ενώ επιτέθηκε και πάλι στον δικηγόρο και πρώην σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, μιλώντας για στοιχεία στην επιτροπή πόθεν έσχες “για αλληλογραφία με τις Παρθένες Νήσους: Η περίπτωση Παπασταύρου είναι σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος”.

– Για την υπόθεση των εκβιαστών μίλησε για διασύνδεση των κατηγορουμένων δημοσιογράφων με τη ΝΔ ενώ αναφέρθηκε σε σωρρεία δικογραφιών που καθυστέρησαν υπερβολικά να φτάσουν στη Βουλή (για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών) και προανήγγειλε επίσης έλεγχο για τον χρόνο που μεσολάβησε απο την φερόμενη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την αποστολή της στη Βουλή, υπαινισσόμενος ότι εσκεμμένα υπήρξε αυτή η καθυστέρηση για να παραγραφούν οι τυχόν ευθύνες. Μάλιστα είπε πως θα καταργηθεί ο περίφημος νόμος περί ευθύνης υπουργών στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αντώνης Σαμαράς & Σταύρος Παπασταύρου
Αντώνης Σαμαράς & Σταύρος Παπασταύρου

Siemens

Εξήγγειλε επίσης πως θα δημιουργηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολικών στελεχών για να επαναδιαπραγματευθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία Siemens, ο οποίος άλλωστε θα κριθεί και στο Συμβούλιο Επικρατείας, καθώς εκκρεμεί προσφυγή σε βάρος του απο την Ένωση Φορολουγουμένων Ελλάδος.

“Το αργότερο τέλη Μάη το πόρισμα της εξεταστικής”

Πιο αναλυτικά, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, τις επόμενες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών με τα κόμματα και τα ΜΜΕ από το 2010. Όπως είπε “το πόρισμα δεν θα βγει του “Αγίου Ποτέ”, αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη”.

“Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν”, είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως “σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα”. Μάλιστα, “ευχαρίστησε” την αντιπολίτευση και πιο ειδικά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ευκαιρία που του έδωσαν για να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο Α. Τσίπρας είπε ακόμη ότι “η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις”. “Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας, Ότι μόνοι σας θα προκαλούσατε την τύχη σας και ένα πολιτικό στραπάτσο”.

Τόνισε ότι για την “περιβόητη παρέμβαση” Παπαγγελόπουλου που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε:

Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά τροπολογιών και νόμων του κράτους της περιόδου διακυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντάς τις “παρεμβάσεις αντισυνταγματικές” ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί καλύπτει τον Σταύρο Παπασταύρου και να δώσει εξηγήσεις για τα τιμολόγια την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών.

Χαρακτήρισε “σκάνδαλο των σκανδάλων” την υπόθεση της Siemens και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την κύρωσή του από Σαμαρά-Βενιζέλο, λέγοντας πως επιχειρήθηκε να “ξεπλυθεί το πολιτικό προσωπικό που είχε εμπλοκή στην υπόθεση όσο και η ίδια η εταιρεία”.
Επ αυτού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens ζητώντας από τον πρόεδρο της Ν.Δ να “συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτή την επιτροπή”.

“Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους, για την απύθμενη υποκρισία”, είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. “Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα”, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου “χάθηκε η μπάλα”.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι “ήταν πολλές κι αυτές”, φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την “παράλειψη”, όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Lagarde. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Siemens και μίλησε για “απαράδεκτο” εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση “πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή” του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του “ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος”. Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

Απευθύνοντας “το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά” τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: “γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;”. Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το “σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του”, γιατί “τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;”.

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. ” Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε”, υπογράμμισε.