Με μελανά χρώματα περιγράφει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ο βρετανικός Guardian, στην ανάλυση του Λάρι Έλιοτ.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η Ελλάδα αποχωρεί μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια και επιχειρεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, ωστόσο αυτό που επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ένα success story, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

“Πρόκειται για μια διαφημιστική εκστρατεία που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, ένα φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και παρεμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια”, σημειώνει ο αρθρογράφος της Guardian.

«Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», συμπληρώνει δηκτικά.

Ο Έλιοτ κάνει μια ανασκόπηση των συνθηκών που οδήγησαν στα μνημόνια και τα λανθασμένα αρχικά μέτρα που πάρθηκαν, τα οποία όπως αναφέρει οδήγησαν αρχικά σε απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των φορολογικών εσόδων, αύξηση του δημόσιου χρέους  και πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η παλιά κοινωνική σύμβαση μεταξύ του κράτους  και των πολιτών έχει φτάσει σε σημείο θραύσης. «Οι ψηφοφόροι κάποτε πίστευαν ότι αν εργάζονταν σκληρά, θα κερδίζονταν αξιοπρεπή αμοιβή και το κράτος θα  τους φρόντιζε στους δύσκολους καιρούς. Εάν η πίστη αυτή δεν ισχύει πλέον, ευθύνεται αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BBC: Η ζημιά για τους νέους Έλληνες έχει ήδη γίνει – Ορατές για δεκαετίες οι συνέπειες του τρίτου μνημονίου