• Ελλάδα

    Gruevski (Σκόπια): Κάνουμε πίσω στο θέμα του ονόματος, εάν…

    Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski raises his fist during a rally in the centre of Skopje on May 18, 2015. Some 30,000 supporters of conservative Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski gathered in downtown Skopje, a day after thousands of opposition demonstrators marched through the capital demanding that the premier resign. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)


    Όταν πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωνε- εν μέσω της έντασης Ελλάδας- Σκοπίων για το Μακεδονικό-  ότι σε λίγο δε θα ασχολούμαστε με το θέμα του ονόματος, πολλοί είχαν σπεύσει να τον κατηγορήσουν. Φαίνεται όμως ότι δικαιώνεται για ακόμα μια φορά μετά και τη συνέντευξη του προέδρου των Σκοπίων Gruevski στo Guardian. Εκεί δηλώνει έτοιμος να επαναδιαπραγματευτεί με την Ελλάδα το θέμα του ονόματος, βάζοντας όμως τον αστερίσκο της έγκρισης του θέματος από δημοψήφισμα στη χώρα του. ”Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους Έλληνες. Θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους, ώστε να βρεθεί κάποια λύση, κι αν βρεθεί μία, θα πρέπει να πάμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε δημοψήφισμα. Μέσω του διαλόγου να βρούμε μια λύση και μετά να τους ρωτήσουμε: είναι σωστό ή όχι;”.

    Και στις δύο πλευρές, υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή η μακροχρόνια διαμάχη θα μπορούσε να λυθεί. Πριν από τη επίσκεψη του στην Αθήνα, αυτή την Πέμπτη, η πρώτη μετά από 15 χρόνια, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, στην εφημερίδα ”Καθημερινή”, αφού τόνισε, όσον αφορά τη διαφωνία ονόματος, πως ”οι συνθήκες επίλυσης του θέματος είναι περισσότερο ώριμες από ποτέ”.

    Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα στο παρελθόν έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τα Σκόπια για ιδιοποίηση σημαντικών πτυχών του ελληνικού πολιτισμού, ώστε να οικοδομήσουν ένα κράτος εμπνευσμένο από τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Το θέμα αυτό, όπως είναι φυσικό, θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της Πέμπτης, και είναι πολύ πιθανό να προαναγγέλει την αρχή του τέλους ενός από τα πιο σημαντικά διπλωματικά ζητήματα των τελευταίων ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ