• Διεθνής πολιτική

    Ζοζέπ Μπορέλ: Η απόφαση για άρση των περιορισμών στα όπλα για την Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ


    Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Στο Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, συζητήθηκε το αίτημα του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση ευρωπαϊκών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος. «Αποφασίσαμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά διμερείς αποφάσεις κάθε κράτους μέλους με την Ουκρανία. Ειδικά για τις χώρες που παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Ζ. Μπορέλ. «Είναι μια εθνική απόφαση, μέσω διμερούς συνεννόησης με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι θεωρεί «γελοίο» να λέμε ότι το να επιτρέπεται η στόχευση εντός του ρωσικού εδάφους σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας. «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Είναι γελοίο να το λέμε αυτό. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από το ρωσικό έδαφος», είπε ο Ζ. Μπορέλ.

    Επιπλέον, στο Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης της ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών (EUMAM). Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι έχουν ήδη εκπαιδευτεί 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες και σήμερα οι υπουργοί συμφώνησαν να ανεβάσουν τον πήχη εκπαιδεύοντας επιπλέον 15.000 στρατιώτες ως το τέλος του έτους. «Τελικά αποφασίστηκε ότι η εκπαίδευση θα γίνει όσο το δυνατό πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος», είπε ο Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος στο Κίεβο ο οποίος θα συντονίζει τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Κακοκαιρία: Καθίζηση στα Άνω Πατήσια, παρασύρθηκε αυτοκίνητο

    Ερντογάν: Αδαής όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας

    Κασσελάκης: Δήλωση για δάσκαλο στη Ρόδο – «Όσο δεν έχουμε κράτος, έχουμε τουλάχιστον ο ένας τον άλλον»



    ΣΧΟΛΙΑ