Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, να παράσχει περισσότερη ενέργεια στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω βίντεο ενώπιον του Στούτινγκε, του νορβηγικού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι τα ρωσικά πλοία «δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα λιμάνια του ελεύθερου κόσμου».

1

«Μπορείτε να συνεισφέρετε αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ουκρανία», είπε στους βουλευτές και τα μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης που στη συνέχεια τον χειροκρότησαν όρθιοι.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για την προμήθεια περίπου 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για την επόμενη ψυχρή περίοδο», πρόσθεσε.

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Νορβηγία κάλυπτε μεταξύ 20 και 25% των αναγκών σε φυσικό αέριο της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με 45 έως 50% φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έναν προμηθευτή στον οποίο η ΕΕ επιδιώκει τώρα να μειώσει την εξάρτησή της.

Το Όσλο, από την πλευρά του, έχει λάβει μέτρα για να διατηρήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο μέγιστο επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γενικά μια χαμηλή περίοδο που χρησιμοποιείται εν μέρει για τη συντήρηση υπεράκτιων πλατφορμών.

«Προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», επανέλαβε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο ραδιοφωνικό δίκτυο NRK.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να απαγορευτούν σε ρωσικά πλοία να κάνουν ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ελπίζω, και η Νορβηγία πρέπει να απαγορεύσουν σε ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά λιμάνια», είπε ο Ζελένσκι ντυμένος με χακί πουκάμισο.

«Αυτή τη στιγμή, όταν (οι Ρώσοι) μπλοκάρουν τα λιμάνια μας, δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν λιμάνια στον ελεύθερο κόσμο», υποστήριξε.

Όπως με κάθε μία από τις ομιλίες του σε κοινοβουλία δυτικών χωρών, ο Ουκρανός ηγέτες ζήτησε επίσης περισσότερα όπλα, όπως αντιπλοϊκούς πυραύλους καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Την ίδια ημέρα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι έδωσε στην Ουκρανία επιπλέον 2.000 αντιαρματικά όπλα τύπου M72, επιπλέον του ίδιου αριθμού που είχε ήδη δοθεί λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των ουκρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, ιδίως για την πληρωμή των μισθών του υγειονομικού προσωπικού, των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τις συντάξεις και την κοινωνική υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

Μχαήλο Ποντολιάκ: Αισιοδοξία στην ουκρανική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ουκρανία: Συζητήσεις για στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με Τούρκους αξιωματούχους

Βουλγαρία: Η απαίτηση της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια για το φυσικό αέριο παραβιάζει συμβάσεις