Υπό πίεση βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις προσβολές που εξαπολύθηκαν εναντίον του από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Έλον Μασκ, για να συνεργαστεί «πολύ γρήγορα» με τις ΗΠΑ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα του με τη Ρωσία.

 

1

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, από το γεγονός ότι δεν ήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέραμε», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς.

 

«Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξει σε αυτό, και ελπίζω πολύ γρήγορα», επέμεινε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Η Κίνα έκρινε επίσης από την πλευρά της ότι «ανοίγει ένα παράθυρο για την ειρήνη», σύμφωνα με δηλώσεις, που μεταδόθηκαν σήμερα, του υπουργού της Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Το Πεκίνο, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, επιθυμεί μια «βιώσιμη και διαρκή λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες» της κάθε πλευράς, σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

 

Η επαναπροσέγγιση που ξεκίνησε μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εγείρει φόβους για ρήξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την αμερικανική βοήθεια για την αντίστασή της στη ρωσική εισβολή.

 

Οι πρόεδροι Τραμπ και Ζελένσκι αντήλλαξαν πρωτοφανείς προσωπικές επιθέσεις μετά τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, τις πρώτες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας εδώ και τρία χρόνια.

 

Ο «ουκρανικός λαός περιφρονεί» τον Ζελένσκι, έκρινε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δεξί χέρι του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε εξάλλου την Τετάρτη τον Ουκρανό ομόλογό του «δικτάτορα».

 

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ζει σε «μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης» και απέρριψε πρόταση για συμφωνία με τις ΗΠΑ βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει πρόσβαση στο 50% των στρατηγικών ορυκτών της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα της αμερικανικής βοήθειας που έχει ήδη χορηγηθεί στο Κίεβο.

 

Ο Γουόλτς έκρινε «απαράδεκτες» τις «προσβολές» του Ουκρανού προέδρου προς τον Αμερικανό ομόλογό του.

 

Παρ’ όλα όσα ειπώθηκαν, ο Ζελένσκι δέχθηκε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο τον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ, με τον οποίο όπως δήλωσε είχε μια «παραγωγική» συζήτηση όσον αφορά «την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τον τρόπο επαναπατρισμού των αιχμαλώτων μας πολέμου και για τις αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας».

 

«Στέρεες σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ είναι προς όφελος όλου του κόσμου», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση αυτή.

 

Ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται στο πέρας τέτοιων επισκέψεων, μετά τη συνάντηση αυτή δεν εκδόθηκε κανένα ανακοινωθέν ούτε παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Λίγες μέρες πριν από την τρίτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο Ζελένσκι υπενθύμισε ότι η Ουκρανία ήθελε να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός «από τα πρώτα δευτερόλεπτα», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο.

 

Το Κρεμλίνο, δίχως να κρύβει την ικανοποίησή του για την στροφή των ΗΠΑ, ανακοίνωσε από την πλευρά του χθες ότι αποφάσισε μαζί με την Ουάσινγκτον επανάληψη του διαλόγου «όσον αφορά όλες τις παραμέτρους», λέγοντας ότι «συμφωνεί πλήρως» με την αμερικανική θέση για την Ουκρανία.

 

Ωστόσο σημείωσε ότι προς το παρόν είναι «λίγα» τα χειροπιαστά αποτελέσματα, κυρίως λόγω «διαφωνιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο».

 

Απέναντι στην σφοδρότητα των κατηγοριών του Λευκού Οίκου, ο Ζελένσκι έλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών Ευρωπαίων ηγετών.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Με την ευκαιρία αυτή θα πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν πρέπει να δείχνει «αδύναμος» απέναντι στον αρχηγό του ρωσικού κράτους, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι συνομίλησε με τον Ζελένσκι για να «προετοιμάσει» το ταξίδι του και τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους του «που επιθυμούν να εργαστούν για μια βιώσιμη και σταθερή ειρήνη για την Ουκρανία».

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να μεταβεί επίσης στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με την προοπτική μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας, το Παρίσι και το Λονδίνο προετοιμάζουν τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής δύναμης που θα αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας και που θα αποτελείται από «τουλάχιστον 30.000 στρατιωτικούς».

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο τη Δευτέρα, ημέρα της επετείου της ρωσικής εισβολής, για να «επαναβεβαιώσει την υποστήριξη της Ισπανίας στην ουκρανική δημοκρατία».

 

Στο πεδίο των μαχών, ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν χθες τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων στη Κοστιαντινίφκα, σημαντικό προπύργιο του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για Τέμπη: Κάθε πολίτης δικαιούται να διαμαρτυρηθεί όπως εκείνος επιθυμεί -Τι είπε για τη σύγκρουση με Κωνσταντοπούλου

Γερμανία: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εκλογές της Κυριακής – Γιατί ανησυχεί ο κεντροδεξιός Μέρτζ

Χαμός μεταξύ Μαρινάκη-Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη και τον νεκρό μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας