• Διεθνής πολιτική

    Ζελένσκι: Το ρωσικό πετρέλαιο πληρώνεται με αιματοβαμμένο χρήμα

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    “Πυρά” κατά των ευρωπαϊκών χωρών που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στο διεθνές δίκτυο από το κέντρο επιχειρήσεων της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίεβο, κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι “κερδίζουν χρήμα από το αίμα άλλων ανθρώπων”.

     Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεχώρισε τη Γερμανία και την Ουγγαρία, τις οποίες κατηγόρησε ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις προϊόντων ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία αναμένεται να εισπράξει 250 δισ. στερλίνες το τρέχον έτος – ποσό αυξημένο περισσότερο από 1/3 σε σύγκριση με πέρυσι.

    Η νέα επίθεση Ζελένσκι καταδεικνύει την αυξανόμενη απογοήτευση της ουκρανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις φωνές για σκληρότερα μέτρα που θα πλήττουν το ρωσικό πετρέλαιο.

    “Ορισμένοι από τους φίλους και εταίρους μας αντιλαμβάνονται ότι είναι άλλοι οι καιροί σήμερα, ότι δεν είναι πλέον θέμα επιχειρήσεων και χρημάτων”, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας “Είναι θέμα επιβίωσης”.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC, ο Ζελένσκι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μαριούπολη -που αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- η οποία έχει ήδη καταστραφεί μετά από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών, όπου όπως τόνισε ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

     “Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι, εκτός από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί έχουν εξαφανιστεί”, τόνισε ο Ζελένσκι.

    “Γνωρίζουμε ότι τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί. Τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους πήγαν βαθιά στη Ρωσία – κάποιους σε στρατόπεδα, κάποιους σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εκ νέου την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν φτάνουν αρκετά γρήγορα στη χώρα ώστε αυτή να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας.

    “Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν”, είπε, “αλλά και πάλι τα χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα”.

    Διαβάστε επίσης

    Κίεβο: Τριάντα Ουκρανοί απελευθερώθηκαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

    Καναδάς: Ο Τριντό έκανε λόγο για γενοκτονία στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ