Στις πρόσφατες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο μεταξύ Ουκρανών και Δυτικών αξιωματούχων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τις «δύσκολες, αλλά παραγωγικές». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νότια Αφρική μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Σιρίλ Ραμαφόσα, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι το έγγραφο με τις προτάσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες έχει ήδη διαβιβαστεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Το έγγραφο με τις προτάσεις που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης στο Λονδίνο έχει πλέον φτάσει στο γραφείο του προέδρου Τραμπ».

1

Πρόσθεσε επίσης πως μετά την αρχική πρόταση των ΗΠΑ εμφανίστηκαν επιπλέον έγγραφα, και όπως σημείωσε, «πιστεύω ότι σήμερα, αυτή η εκδοχή του εγγράφου βρίσκεται πλέον μπροστά στον πρόεδρο Τραμπ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης με σαφήνεια ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει σημεία που αντιβαίνουν στις αρχές και το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Στο παρελθόν, ο Ζελένσκι έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία παραβιάζει ευθέως το ουκρανικό Σύνταγμα.

Τραμπ: «Έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – περιμένουμε τον Ζελένσκι»

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο ότι εκτιμά πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αποδοχή της από τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Πιστεύω πως έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Χρειάζεται να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τον Ζελένσκι… Νόμιζα ότι θα ήταν πιο απλό, αλλά αποδεικνύεται δυσκολότερο απ’ ό,τι φανταζόμουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσημης αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία —πρόταση που φέρεται να έχει τεθεί από την Ουάσινγκτον στο Κίεβο— απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση. Αντί αυτού, δήλωσε πως στόχος του είναι να επιτευχθεί ειρήνη, χωρίς να προβάλλει εύνοια σε καμία πλευρά.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις προτάσεις Τραμπ

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία σε ευρωπαϊκούς κύκλους, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το αμερικανικό σχέδιο ενδέχεται να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο.

«Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να αποτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταλήξουν σε συμφωνία αποδεκτή από την Ουκρανία, και να προσπαθήσουν να της την επιβάλουν. Τότε, η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα: να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των FT, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί οποιαδήποτε ενέργεια των ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής ή πίεση προς το Κίεβο για συμβιβασμό.

 

Διαβάστε επίσης 

Παράταση έως 15 Ιουνίου για τον καθορισμό οικοπέδων – Οι προϋποθέσεις και τα πρόστιμα

Παπαστεργίου: Τον Μάιο ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη – Πολιτική ταυτότητα για τους ενστόλους

CNN για εκλογή Πάπα: Συμμετοχή στο Κονκλάβιο δηλώνει Καρδινάλιος καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα