Οργισμένη απάντηση στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές αλλά και τη δημοτικότητα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, με  δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα επικριτικός, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε χθες τη μη διενέργεια εκλογών στην Ουκρανία ενώ η θητεία του Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024 και δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του βρίσκεται στο «4% της θετικής γνώμης».

1

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ζελένσκι ανέφερε πως «ποτέ δεν σχολιάζει τα ποσοστά δημοτικότητας, ειδικά τα δικά μου ή άλλων ηγετών», αλλά σημείωσε ότι η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% των Ουκρανών τον εμπιστεύεται.

«Έτσι, αν κάποιος θέλει να με αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή, αυτό δεν θα λειτουργήσει», λέει.

Ισχυρίστηκε δε πως «πολλή παραπληροφόρηση που προέρχεται από τη Ρωσία».

«Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ, με όλο το σεβασμό που του αποδίδεται ως ηγέτη ενός έθνους που σεβόμαστε πολύ … ζει σε αυτή τη φούσκα παραπληροφόρησης», λέει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εξετάσει τη συλλογή περισσότερων δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη σε βασικούς παγκόσμιους ηγέτες για την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Και προειδοποίησε για «τον κύκλο παραπληροφόρησης γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ», ο οποίος, όπως λέει, περιλαμβάνει εκπροσώπους που συνδέονται με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι το να απαιτούν οι ΗΠΑ την επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε ορυκτά «δεν αποτελεί σοβαρή συζήτηση. «Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας», τόνισε. «Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα αξίας 67 δισ. δολαρίων και οικονομική στήριξη ύψους 31,5 δισ. δολαρίων». Αλλά ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω «σε ένα σοβαρό έγγραφο», αν αυτό περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας». «Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία… αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας».

Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει την πρόταση προς τις ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας».

Δημοσκόπηση, Κίεβο: Το ποσοστό εμπιστοσύνης στο Ζελένσκι είναι στο 57%

Το ποσοστό εμπιστοσύνης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο 57%, ύστερα από τρία χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και όχι στο 4%, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ουκρανία.

Πρόκεται για την τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), πάνω από το 57% των Ουκρανών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον αρχηγό του κράτους, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 (52%) και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024 (59%).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ινστιτούτο, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων που κατοικούν σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, το 37% του πληθυσμού δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι, συγκριτικά με το 39% τον Δεκέμβριο του 2024 και το 37% τον Σεπτέμβριο του 2024.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην κοινωνία» και «διατηρεί τη νομιμότητά του», κυρίως στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σχολίασε το ινστιτούτο KIIS σε ανακοίνωση.

Για την «πλειονότητα» των Ουκρανών, «οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόλις ο πόλεμος τερματιστεί και η Ουκρανία θα έχει λάβει τουλάχιστον αξιόπιστες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε το ινστιτούτο.

Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2019 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές, που τελούσαν υπό την καθοδήγηση της Μόσχας, και να εξαλείψει τη διαφθορά.

Το ποσοστό της δημοτικότητάς του μειώθηκε στη συνέχεια, πριν αυξηθεί σχεδόν έως το 90% ύστερα από τη ρωσική εισβολή το 2022. Στη συνέχεια άρχισε να φθίνει.

Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι είναι αδύνατον να διοργανωθούν εκλογές όσο είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και το 20% της χώρας είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Διαβάσε επίσης:

Ωνάσεια σχολεία: Τα 6 γυμνάσια και 6 λύκεια που θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Αναρτήθηκαν στο ΦΕΚ

Υπογραφή Ελληνο – Αιγυπτιακού Μνημονίου για αποθήκευση άνθρακα και συναντήσεις με ExxonMobil και Chevron για υδρογονάνθρακες

Metlen: Στρατηγική και πολυετής συμφωνία με τον παγκόσμιο ηγέτη στα μέταλλα Rio Tinto