Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν «προστατεύει» τη χώρα του σε αυτή τη φάση.

«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

1

Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και το Κίεβο πιέζει για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να προστατευτεί από ενδεχόμενη άλλη εισβολή της Ρωσίας σε περίπτωση επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Δεν θα δεχθώ ειρηνευτική συμφωνία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

«Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί ποτέ συμφωνίες που θα γίνουν πίσω από την πλάτη μας ή χωρίς τη συμμετοχή μας. Και ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει για όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, την πρώτη ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και είπε πως εκείνος και ο Πούτιν αναμένουν πως θα συναντηθούν στο μέλλον, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία.

Η Ουκρανία έχει πει κατ’ επανάληψη πως θέλει, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, να καταστρώσει μια κοινή στρατηγική πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει μέχρι τώρα την εντύπωση σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους ότι κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν εις βάρος της Ουκρανίας προτού να ξεκινήσουν οιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, αν και δηλώσεις από ορισμένους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Ο Ζελένσκι προέβλεψε πως το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να συμμετάσχει στους ρωσικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα κατά τους οποίους πραγματοποιείται κάθε χρόνο στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο Ζελένσκι είπε στη διάσκεψη ότι πιστεύει πως θα ήταν «επικίνδυνο» να συναντηθεί ο Τραμπ με τον Πούτιν προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Τραμπ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διατύπωσε επίσης προειδοποιήσεις προς τους ηγέτες της Ευρώπης απευθύνοντάς τους το ρητορικό ερώτημα αν οι στρατοί τους θα ήταν έτοιμοι αν η Μόσχα εξαπέλυε μια ανοικτή επίθεση ή μια επίθεση «με ψεύτικη σημαία» («false-flag»), επίθεση που σχεδιάζεται έτσι ώστε να φαίνεται ότι διενεργείται από κάποιον άλλον από την ομάδα που είναι υπεύθυνη για αυτήν.

«Αν αυτός ο πόλεμος (Ουκρανίας-Ρωσίας) τελειώσει με τον λάθος τρόπο, εκείνος (ο Πούτιν) θα έχει πλέονασμα δοκιμασμένων στη μάχη στρατιωτών που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το να σκοτώνουν και να λεηλατούν», είπε, επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα στη Λευκορωσία το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Και τώρα, καθώς πολεμάμε σε αυτόν τον πόλεμο και θέτουμε τς βάσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να οικοδομήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρώπης», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόταση Τραμπ

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει άμεση πληρωμή από τις ΗΠΑ για τους πόρους, αλλά θεωρείται τρόπος αποπληρωμής της βοήθειας προς το Κίεβο, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παρουσίασε το σχέδιο στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κίεβο την Τετάρτη.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι το κείμενο αντικατοπτρίζει τους στόχους του Αμερικανού προέδρου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ανέφερε ότι θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν ορυκτούς πόρους αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστήριξε ότι το Κίεβο «ουσιαστικά έχει συμφωνήσει».

Σε δηλώσεις του στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόσβαση στα σπάνια μέταλλα ως «θέμα ασφάλειας». Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ουκρανικών ορυκτών βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την ανταλλαγή «κρίσιμων πόρων» με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης, ενσωματώνοντας αυτή την προσέγγιση στο λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» που παρουσίασε στον Τραμπ το περασμένο φθινόπωρο.

Σε συνέντευξη στη διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι δήλωσε στο NBC ότι η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να επιβιώσει χωρίς την αμερικανική βοήθεια. «Σε κάθε δύσκολη κατάσταση υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ οι πιθανότητές μας μειώνονται δραματικά» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δε θα σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος εγγυήσεων ασφαλείας. Ωστόσο, την Παρασκευή η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Βανς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων εάν η Ρωσία δεν διαπραγματευτεί μια συμφωνία ειρήνης με καλή πίστη.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει εκφράσει επανειλημμένα ενόχληση για το ύψος της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία, αποκαλώντας τον Ζελένσκι «τον καλύτερο πωλητή όλων των εποχών. Κάθε φορά που έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, φεύγει με 100 δισεκατομμύρια δολάρια» είχε δηλώσει σε προεκλογική του ομιλία τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:
Έκτακτη Συνάντηση Κορυφής συγκαλεί ο Μακρόν- «Χωρίς την Ευρώπη οι συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο απεσταλμένος του Τραμπ

Ο Τραμπ «εξοστρακίζει» την Ευρώπη στο Ουκρανικό: Μπορεί να μην βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε από το Μόναχο ο Κέλογκ

«Συναγερμός» 112 σε Ιόνια, Ήπειρο και Πελοπόννησο για ισχυρές καταιγίδες -«Προσοχή στις μετακινήσεις»