«Ο Πούτιν είναι δράκος που πρέπει να φάει. Για να ικανοποιήσεις την πείνα του, του δίνεις τη μία χώρα μετά την άλλη, ή έστω κομμάτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος την Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και εκφράζει την πεποίθηση ότι, εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, «θα κάνει το ίδιο και αλλού».

Τονίζει επανειλημμένα ότι η στήριξη του αγώνα της Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ευρωπαίων, ενώ περιγράφει τη σχέση του Κιέβου με το Βερολίνο ως «μία πάνω, μία κάτω».

1

«Η δύναμη του Πούτιν στηρίζεται στις νίκες και στις κατακτήσεις (…) Δεν μπορείς να τον σταματήσεις, γιατί είναι δράκος που πρέπει να φάει. Για να ικανοποιήσεις την όρεξή του, του δίνεις τη μια χώρα μετά την άλλη, ή τουλάχιστον κομμάτια από αυτές (…) Αλλά στον σημερινό κόσμο, ούτε τα σύνορα ούτε οι ωκεανοί θα σταματήσουν τους Ρώσους. Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό», δηλώνει ο κ. Ζελένσκι και καταλογίζει στη ρωσική πλευρά την ευθύνη για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. «Έχουν βασανίσει, δολοφονήσει και θάψει ανθρώπους ζωντανούς. Ήξερα από βιβλία ότι υπήρχε αυτό το είδος θηριωδίας, μαζικής δολοφονίας. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε ξανά στον σημερινό κόσμο. Εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα κάνει το ίδιο και αλλού», τονίζει. «Οι παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης σημαίνουν μόνο ότι είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Και αύριο δεν θα είναι τανκς, θα είναι αεροπλάνα ή κάτι άλλο. Μόλις οι Ρώσοι φτάσουν στα σύνορά σας, θα πρέπει να θυσιάσετε τις ζωές των ανθρώπων σας. Γι’ αυτό, αυτό που κάνει σήμερα η Ουκρανία είναι πιο ευνοϊκό για τις χώρες σας», συνεχίζει ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ακόμη ότι λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου ζητούσε ήδη από τη Δύση όπλα και την επιβολή προληπτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Αν όλοι γνώριζαν ότι ο Πούτιν επρόκειτο να εισβάλει στη χώρα μας, γιατί δεν επέβαλαν κυρώσεις; Είναι απολύτως γελοίο όταν όλοι μάς υπερασπίζεστε δημόσια αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να αποφύγετε τις κυρώσεις ή να κρατάτε όπλα. Το βλέπω ως βρώμικη πολιτική: ξέρετε ότι η Ρωσία χάνει ιστορικά αυτόν τον πόλεμο, αλλά εξακολουθείτε να αρνείστε να βοηθήσετε την Ουκρανία για την περίπτωση που – με πιθανότητα 1% – η Ρωσία κερδίσει. Γιατί τότε μπορείς να πεις στον Πούτιν: Θυμάσαι; Επιβράδυνα λίγο τότε!» Και αυτό ακριβώς δεν μου αρέσει στην πολιτική: να μιλάς για αξίες και μετά να τις υποτιμάς με τις πράξεις σου», δηλώνει.

Για τη σχέση του με τη Γερμανία, ο ουκρανός πρόεδρος κάνει λόγο για μια κατάσταση που κυλάει «κατά κύματα, μία πάνω, μία κάτω».

«Στην αρχή», εξηγεί, «ήταν πολύ δύσκολο, οι ιδιοσυγκρασίες είναι αρκετά διαφορετικές. Είμαι φυσικά γρήγορος άνθρωπος. Άλλοι είναι πιο αργοί, κάτι που μπορεί επίσης να οφείλεται στη γραφειοκρατία τους. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπάρχουν 60 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό. Κάθε δευτερόλεπτο αντιπροσωπεύει τη ζωή ενός ανθρώπου, τη μοίρα του. Δεν έχουμε εβδομάδες ή μήνες». Ξαφνικά, όμως, όπως λέει, «αυτή η συντηρητική στάση άλλαξε και έλαβα υποστήριξη από τον καγκελάριο, μπορώ να το επιβεβαιώσω (…) Έχουμε αλλάξει τις σχέσεις και την κατανόησή μας. Πήραμε αντιαεροπορικά συστήματα Iris-T, για τα οποία είμαι πολύ ευγνώμων στη Γερμανία. Έσωσαν πολλές ζωές».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ομολογεί ακόμη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούν στενά τη Γερμανία και γνωρίζουν καλά τις δυνατότητές της να προσφέρει οπλικά συστήματα.

«Είπα στον καγκελάριο: Όλαφ, άκου, μας λιγοστεύουν οι πύραυλοι. Ξέρω ότι δεν έχεις άλλους, έχουμε και υπηρεσία πληροφοριών. Ξέρω ότι μας δίνεις ό,τι έχεις. Και δεν ξέρω πώς, αλλά στην πραγματικότητα κατάφερε να φτιάχνονται πιο γρήγορα. Αυτό ήταν θετικό. Μόνο που τώρα βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολη φάση με αυτή τη συζήτηση για τα γερμανικά τανκς, είναι συναισθηματική και πολύπλοκη. Πρέπει να πιέζω να βοηθηθεί η Ουκρανία και να τον πείθω συνεχώς ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι για εμάς, αλλά για τους Ευρωπαίους», επισημαίνει ο κ. Ζελένσκι.

Σε απόσπασμα που έδωσε για προδημοσίευση το Der Spiegel, η μετάφραση από την ουκρανική στη γερμανική γλώσσα ήταν «πρέπει να τον αναγκάσω» (ενν. τον Όλαφ Σολτς). Όμως, έπειτα από αντιδράσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το περιοδικό έδωσε στη δημοσιότητα νέα εκδοχή του κειμένου, αναγνωρίζοντας πως έγινε «λάθος στη μετάφραση».

Επιπλέον, στη συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στη γαλλική Figaro, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαινεί ξεκάθαρα τον Γερμανό καγκελάριο, ενώ υπάρχει μόνο η αναφορά: «Η δουλειά μου είναι να πείσω τις δυτικές χώρες να μας βοηθήσουν. Γιατί δεν αφορά μόνο εμάς. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι βοηθώντας μας, βοηθούν τον εαυτό τους. Το λέω αυτό σε όλους τους αρχηγούς κρατών που θέλουν να τερματίσουμε γρήγορα τον πόλεμο γιατί φοβούνται ότι θα φτάσει στο έδαφός τους».

Απαντώντας στην ερώτηση αν δέχεται πίεση από το εξωτερικό να υπογράψει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της Κριμαίας και άλλες εδαφικές παραχωρήσεις, ο ουκρανός πρόεδρος εκφράζει κατανόηση για όποιον φοβάται τον πόλεμο ή τον κίνδυνο να φθάσει στην πόρτα του.

«Οι πολίτες και οι ηγέτες τους βλέπουν μια πιθανή απειλή για τη σταθερότητα των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής τους ισχύος. Θέλουν λοιπόν να σταματήσουν τον πόλεμο – και αυτό γίνεται καλύτερα σε βάρος άλλων (…) Ο ευκολότερος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι η εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία», τονίζει και εξηγεί ότι στην αρχή του πολέμου πολλοί ήθελαν να τερματιστούν πολύ γρήγορα οι συγκρούσεις, αλλά «μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή η άποψη άλλαξε, χάρη στις ενέργειές μας από τη μία, και χάρη σε αυτό που έκανε ο Πούτιν και ο στρατός του: Μπούτσα, Μαριούπολη…», λέει χαρακτηριστικά. «Οι αρχηγοί κρατών πρέπει να καταλάβουν: ναι, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Αλλά δεν μπορείς πια να πατάς σε δύο βάρκες», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανάγκη προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας

ΗΠΑ: Η Κίνα διαθέτει «στόλο» από κατασκοπευτικά μπαλόνια, πετούν πάνω από 40 χώρες