Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία ότι ασκεί οικονομική τρομοκρατία προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έγινε χειρότερη μετά τις περικοπές προμηθειών από την Ρωσία, είναι το κύριο ερώτημα στην πολιτική ατζέντα σε όλη την ήπειρο καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει.

1

Ο Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης σε ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Νορβηγία. Οι δηλώσεις του έγιναν την στιγμή που η ρωσική Gazprom προγραμματίζει επισκευές αυτήν την εβδομάδα με αποτέλεσμα να διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom για τον πυρηνικό του εκβιασμό, τον «εκβιασμό του στο θέμα της ακτινοβολίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού. «Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ακόμη κυρώσεις κατά του Rosatom για τον εκβιασμό του με την ακτινοβολία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η διακοπή έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες για να ασκήσει πιέσεις στις δυτικές χώρες που είναι κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά διατήρησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και των συναφών καυσίμων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και ο άνθρακας, στα ύψη.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Ενόψει του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες» πρόσθεσε. Οι Τσέχοι, που ανέλαβαν την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάμηνο , ανακοίνωσαν ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προσβλέπει στο να υπάρξει υποστήριξη για ένα ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοβουλία την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει υποστηρίξει.

«Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο Lehman Brothers»

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αυξάνουν το επίπεδο των αποθεμάτων τους ενόψει του χειμώνα όταν η ζήτηση κορυφώνεται. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας έχουν πληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και ότι αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν. Η Ιταλία έχει επιτύχει ένα παρόμοιο επίπεδο αποθήκευσης, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ενάντια σε επικείμενες διαταραχές στις προμήθειες.

«Ως αποτέλεσμα, οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα πέσουν», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Ο Χάμπεκ επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να συμβεί στην αγορά φυσικού αερίου της ένα φαινόμενο ντόμινο τύπου Lehman Brothers.

«Υπόσχομαι εξ ονόματος της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα διασφαλίζουμε συνεχώς την ρευστότητα για όλες τις ενεργειακές εταιρείες ,ώστε να μην έχουμε το αποτέλεσμα της Lehman Brothers στην αγορά» δήλωσε ο Χάμπεκ αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008.

Μια λιγότερο αισιόδοξη πρόβλεψη διατύπωσε ο επικεφαλής της μεγάλης εταιρείας φυσικού αερίου Shell, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου μπορεί να συνεχιστούν.

«Ενδέχεται να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέρντεν σε συνέντευξη Τύπου στην ενεργειακή διάσκεψη που διεξάγεται στη νορβηγική πόλη Σταβάνγκερ.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Tesla Ίλον Μασκ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ίδια εκδήλωση ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εξορύσσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να διατηρήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό και παράλληλα να αναπτύσσει βιώσιμες πηγές ενέργειας.

«Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά νομίζω ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, επειδή διαφορετικά ο ανθρώπινος πολιτισμός θα καταρρεύσει» δήλωσε ο Μασκ.

Διαβάστε επίσης

Συνομιλία Ζελένσκι-Μπάιντεν για την στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία