Η Τουρκία θα συμμετάσχει στη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία, που διοργανώνει το Κίεβο στη Μάλτα το επόμενο Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μάλτα ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ότι θα φιλοξενήσει τη σύνοδο για την ειρήνη, έπειτα από αίτημα της ουκρανικής προεδρίας, στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Ανάλογες σύνοδοι διεξήχθησαν στη Σαουδική Αραβία και τη Δανία φέτος.

“Συζητήσαμε για τον προσεχή κύκλο διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μάλτα. Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε αυτήν, προσθέτοντας τη φωνή της και τη θέση κύρους” που διαθέτει, έγραψε ο Ουκρανός ηγέτης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κανένας εκπρόσωπος της Ρωσίας δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο.

Ερντογάν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

“Η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στον βασικό της ρόλο του εγγυητή της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και επιτρέπει τη λειτουργία του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η Τουρκία έχει αναλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπό την αιγίδα της, μαζί με τον ΟΗΕ, το Κίεβο και η Μόσχα κατέληξαν πέρυσι σε συμφωνία για να επιτραπεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ωστόσο, η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία στα μέσα Ιουλίου και η Άγκυρα προσπαθεί έκτοτε να φέρει τις πλευρές αυτές ξανά στο τραπέζι, ελπίζοντας αυτό να οδηγήσει σε ευρύτερες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την “αδιάκοπη υποστήριξή του στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν για τους ομήρους της Χαμάς: «Θα τους απελευθερώσουμε όλους»

Ιταλία: Η Μελόνι θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ για συναντήσεις με Νετανιάχου και Χέρτζογκ

Ισραήλ: Γιατί καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – H διάσκεψη στο Κάιρο και η τύχη των ομήρων