• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Καταρρίψαμε Su-34 – Κρατάμε 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο X ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας.

    Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.

    Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.

    Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».

    Δημοσιογράφος της τηλεόραση απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.

    Το βίντεο δείχνει επίσης φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.

    Από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος.

    «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι σαφές ότι μπορούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στο Κουρσκ», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.

    «Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στις διάφορες επιχειρήσεις και προσωπικά τους εύχομαι επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο εσθονός πρωθυπουργός.

    Η επίθεση στο Κουρσκ

    Η Ουκρανία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με drone κατά της Ρωσίας, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν αυξημένη αντίσταση στην προσπάθειά τους να προωθηθούν περαιτέρω στο ρωσικό έδαφος, εννέα ημέρες αφότου εισέβαλε σε ρωσικό έδαφος.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία εκτόξευσε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και πυραύλους, όχι μόνο στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά και στις περιοχές Βορόνεζ, Μπέλγκοροντ και Νίζνι Νόβγκοροντ. Η επίθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

    Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός με τον οποίο η Ουκρανία καταλαμβάνει εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, σημειώνουν οι Financial Times. Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Μια μέρα μετά, είπε ότι είχαν καταλάβει επιπλέον 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Η Deep State, μια ουκρανική ομάδα ανάλυσης που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Άμυνας, έχει υπολογίσει ότι κατελήφθησαν συνολικά 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά έχει χαρτογραφήσει μόνο 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να μην αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες για τις ουκρανικές θέσεις.

    Ο συνιδρυτής της ομάδας, Ρόμαν Ποχορίλι, δήλωσε στους Financial Times ότι η περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο ήταν κοντά στην εκτίμηση του Syrsky. «Οι Μοσχοβίτες είναι αποπροσανατολισμένοι, δεν καταλαβαίνουν πλήρως τι συμβαίνει», είπε ο Ποχορίλι. Πρόσθεσε ότι η μυστικότητα σχετικά με τις ακριβείς θέσεις της Ουκρανίας βοήθησε να μείνουν οι Ρώσοι στο σκοτάδι.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόκερ Αλεξάντερ Κοτς είπε ότι ουκρανικά στρατεύματα εμφανίστηκαν στο Giri, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής που θεωρείται υπό ουκρανικό έλεγχο από το Deep State. Αλλά απωθήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπλήρωσε.

    Την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις αποτράπηκαν κοντά στους οικισμούς Obshchii Kolodez, Alekseevsky, Snagost και Kauchuk — όλοι τους βρίσκονται στο Κουρσκ, σε βάθος έως και 60 χλμ. σε ρωσικό έδαφος.

    Το γειτονικό στο Κουρσκ Μπέλγκοροντ κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αύξησε τις εκκενώσεις πολιτών. Το Μπέλγκοροντ, βομβαρδίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. «Η κατάσταση στην περιοχή συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη», είπε.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι είπε ότι η επιχείρηση στοχεύει να ασκήσει «πίεση» στη Ρωσία και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις στην ουκρανική συνοριακή περιοχή Σούμι.

    Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα στρατεύματά της κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-34 «κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μάχης» στην περιοχή Κουρσκ νωρίς την Τετάρτη. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά χρησιμοποιούνται για τη ρίψη βομβών ολίσθησης σε ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και μη στρατιωτικές υποδομές.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιμάνι Κελίφ: Ξανά στο «ρινγκ» με Μασκ και Τραμπ η χρυσή intersex Ολυμπιονίκης

    Λάρισα: Φωτιά κοντά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Μαύροι καπνοί πνίγουν την ατμόσφαιρα (video)

    Σταϊκούρας: Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας



    ΣΧΟΛΙΑ