• Διεθνής πολιτική

    Ζελένσκι: Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διαμετακόμιση αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει τον ρόλο της ως χώρα διαμετακόμισης και να βοηθήσει τους δυτικούς γείτονες να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια, αποκάλυψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Μια συμφωνία για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αζέρικες προμήθειες είναι “μία από τις προτάσεις” που συζητούνται επί του παρόντος, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV στο γραφείο του του Κιέβου. “Με αυτό ασχολούνται τώρα οι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου”.

    Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να το λαμβάνουν μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η συμφωνία που καλύπτει αυτή τη ρύθμιση διαμετακόμισης λήγει στο τέλος του 2024, και με τον πόλεμο να συνεχίζεται, πολλοί αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι οι ροές αερίου θα σταματήσουν.

    “Εξετάζονται τώρα εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό με έναν άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, μια άλλη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: “Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θέλουμε να βγάζουν χρήματα εδώ”.

    Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
    Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας Πηγή: Bloomberg

    Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ της ουκρανικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz και της ρωσικής Gazprom υπεγράφη το 2019. Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονταν σε συνομιλίες για να διατηρηθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.

    Η αξιοποίηση των αγωγών της Ουκρανίας θα βοηθούσε στην παροχή κρίσιμης χρηματοδότησης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία, όπου τα έσοδα από τη διαμετακόμιση ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. δολάρια το 2021. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αχρησιμοποίητοι αγωγοί θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι στρατιωτικών επιθέσεων ή να περιέλθουν σε κατάσταση εγκατάλειψης, κάτι που είναι δαπανηρό να αναστραφεί. Η Μόσχα προσπάθησε ήδη να βλάψει ορισμένες από τις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας σε επιθέσεις νωρίτερα φέτος.

    “Εάν πρόκειται για μια κανονική σύμβαση προμήθειας μη ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, τότε εμείς, ως μελλοντικά μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους φίλους μας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία-Τουρκία: Σε εξέλιξη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Αστάνα

    Νέα Αρτάκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση

    Κορωπί: Φωτιά σε έκταση με ξερά χόρτα



    ΣΧΟΛΙΑ