Για το μέλλον της Ευρώπης μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος εκτενώς στο νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και στο κατά πόσο εκτιμά πως θα βοηθήσει στον πόλεμο με την Ρωσία. 

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον», είπε. «Ποιος παρακολουθεί την Ευρώπη αυτή τη στιγμή;» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως άπαντες περιμένουν τις κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

1

«Τα πρώτα διατάγματά του έδειξαν προτεραιότητες», σημείωσε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος θέλει να δει πώς θα τερματίσει τους πολέμους, όπως δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Σαφώς οι ΗΠΑ είναι απαραίτητος σύμμαχος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ωστόσο φράση αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι προτεραιότητες της Αμερικής είναι κατά σειρά ο Ειρηνικός και η Μέση Ανατολή, και τρίτη ακολουθεί η Ευρώπη.

«Θα δει ο πρόεδρος Τραμπ την Ευρώπη; Θα θεωρήσει απαραίτητο το ΝΑΤΟ, θα σεβαστεί τους διεθνείς θεσμούς;» διερωτήθηκε ο Ζελένσκι. Σημείωσε, παράλληλα, ότι εργάζεται με σκοπό τη διοργάνωση συνάντησης με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθιερωθεί ως ισχυρός παγκόσμιος παίκτης και προειδοποίησε ότι την Ευρώπη δεν τη χωρίζει ωκεανός από τη Ρωσία – αντίθετα με τις ΗΠΑ.

«Οι μάχες στις οποίες συμμετέχουν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας γίνονται πιο κοντά στο Νταβός παρά στην Πιονγιάνγκ», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς πόρους τους, καθώς «καμία χώρα δεν μπορεί να αποκρούσει τη Ρωσία μόνη της».

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη», τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι επιτακτική ανάγκη «η Ευρώπη να μάθει να φροντίζει πλήρως τον εαυτό της».

«Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας», είπε, επισημαίνοντας ότι «όλες οι χώρες πρέπει να είναι πρόθυμες να ξοδέψουν όσα χρειάζονται, και όχι απλώς αυτά που έχουν συνηθίσει».

Ας είναι και 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, τόνισε σ’ έναν συνειρμό με τη σχετική πρόταση Τραμπ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της εκδοχή του Iron Dome, που μπορεί να απωθήσει κάθε απειλή», πρόσθεσε επικαλούμενος το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε κάθε είδους διπλωματία που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου», είπε, θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια της χώρας του. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί να περικόψει κατά το ένα πέμπτο τον στρατό του, όπως επιθυμεί η Μόσχα.

Εάν η Ουκρανία έχει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, τότε μπορεί να υπάρξει «διαρκής, δίκαιη, ισχυρή ειρήνη» για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε. Από την άλλη, προειδοποίησε: «Εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι αδύναμες και αποδειχθούν μόνο λόγια, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει στον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος βλέπει θετικά τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή ενέργειας – και ειδικά όχι από τη Ρωσία», δήλωσε. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Μόσχα και ταυτόχρονα να απαιτούμε εγγυήσεις ασφάλειας, βοήθεια και συνεργασία από τους Αμερικανούς».

 

Διαβάστε επίσης 

Σολτς για χειρονομία Μασκ: Η ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει για να υποστηρίζονται ακροδεξιές θέσεις

Δανία σε Τραμπ: Καμία χώρα δεν μπορεί να «χρησιμοποιήσει» τη Γροιλανδία

Βρετανία: Κιρ Στάρμερ έτοιμος να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο – Διόρισε νέο επίτροπο για το Prevent