ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Φυσικά, από στρατηγικής απόψεως, η Μπαχμούτ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την πόλη με το πυροβολικό τους. Όμως, αν καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα. Θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα», αναφέρει και συμπληρώνει: «Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την Μπαχμούτ».
«Πρέπει να αντέξουμε, έως ότου λάβουμε (περισσότερα) όπλα», υπογραμμίζει ο Ζελένσκι.
Η Μπαχμούτ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, είναι από το καλοκαίρι ένα από τα κύρια μέτωπα των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και οι λίγες χιλιάδες εναπομείναντες κάτοικοι βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε καταφύγια.
Η μάχη της Μπαχμούτ έχει αποκτήσει συμβολική διάσταση, ιδίως λόγω της παρουσίας μισθοφόρων της Wagner που φιλοδοξούν να χαρίσουν μια σημαντική νίκη στον ρωσικό στρατό, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε αναδίπλωση μετά την ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην περιοχή και στα τέλη Ιανουαρίου κατέλαβαν τη Σολεντάρ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Μπαχμούτ. Ενδεχόμενη κατάληψη της Μπαχμούτ θα άνοιγε στους ρώσους εισβολείς τον δρόμο προς το Κραματόρσκ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Διαβάστε επίσης
Μπλίνκεν: «Σοκάρουν οι ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς σε Τουρκία-Συρία»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών