Ως σημαντικό πόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο χαρακτήρισε η Κίνα την Ευρώπη.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι βλέπει τις δύο πλευρές ως εταίρους και όχι ως αντιπάλους.

1

«Ο προστατευτισμός δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί δεν παράγουν νικητές», είπε ο Ουάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε παράλληλα ότι το Πεκίνο «θα παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ μέχρι τέλους» αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «στραγγαλίσει» την Κίνα.

Όπως ανέφερε, το Πεκίνο θα απαντά αποφασιστικά σε μονομερείς πρακτικές «εκφοβισμού», αλλά ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο πιστεύει ότι όλα τα μέρη και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνομιλίες.

Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της κρίσης, τόνισε.

«Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη θα πρέπει να υποστηριχθούν», είπε ο Ουάνγκ.

Ωστόσο σημείωσε ότι το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα σταματώντας την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

«Αν η Κίνα δεν αγοράζει αέριο από τη Ρωσία, ποια χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κινεζικού λαού με επαρκές αέριο;» ρώτησε στο κοινό στη Διάσκεψη Ασφαλείας. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες μας», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τις σχέσεις με τη Ρωσία «στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

 

Διαβάστε επίσης:

Φιντάν – Ρούμπιο: Συζήτησαν για τη Συρία, τη Γάζα και την Ουκρανία

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ με τον Πούτιν μόνο όταν θα υπάρχει κοινό ειρηνευτικό σχέδιο με ΗΠΑ και Ευρώπη

Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους της ΕΤΕπ