ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ συζητούν την επιτάχυνση της παραγωγής πυρηνικών υποβρυχίων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αυστραλίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ανέφερε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Αυστραλία τα “πρώτα λίγα” πυρηνικά υποβρύχια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, ώστε να διευκολύνουν την Αυστραλία καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει τις δικές της δυνατότητες παραγωγής, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους. Η πρόταση -που δεν έχει ακόμη εγκριθεί- είναι μία από τις πολλές που εξετάζονται ως μέσο για την ταχύτερη εξασφάλιση ενός πυρηνοκίνητου στόλου για την Αυστραλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η συμμαχία των τριών
Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σφυρηλάτησαν πέρυσι μια συμμαχία για να εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς και να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, καθώς ο ανταγωνισμός από την Κίνα αυξάνεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στο πλαίσιο του συμφώνου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βοηθήσουν την Αυστραλία να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τον δικό της στόλο πυρηνικών υποβρυχίων μέχρι το 2040, επεκτείνοντας τη στρατιωτική της εμβέλεια.
Σε ανακοίνωσή τους σήμερα, τα μέλη της συμμαχίας επιβεβαίωσαν τη “δέσμευση να αποκτήσει η Αυστραλία αυτή τη δυνατότητα το συντομότερο δυνατό”. Η Αυστραλία επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναπτύξει τη βιομηχανική της βάση και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της για να συμβάλει στην κατασκευή και συντήρηση ενός μελλοντικού στόλου πυρηνικών υποβρυχίων
Λεπτομέρειες προς επίλυση
Παρόλα αυτά, πολλές λεπτομέρειες μένει να επιλυθούν. Η Αυστραλία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιο μοντέλο υποβρυχίου θα επιλεγεί για τη σύμπραξη ή πότε τα νέα σκάφη μπορεί να είναι έτοιμα για υπηρεσία. Οι Αυστραλοί ναύτες αναμένεται να εκπαιδευτούν από το βρετανικό ναυτικό στα πυρηνικά υποβρύχια του, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί χρονοδιάγραμμα.
Η εταιρική σχέση ασφαλείας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, με τις αρχές να κλιμακώνουν τις ανησυχίες της στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Το Πεκίνο υποστήριξε ότι η συμφωνία για την παροχή στην Αυστραλία τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες μη διάδοσης.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής δέσμευση των εταίρων της συμμαχίας, γεγονός που οδήγησε τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ να κατηγορήσει τον οργανισμό ότι “κλείνει τα μάτια” στις διεθνείς ανησυχίες.
Διαβάστε επίσης
Εμπρηστικός Ερντογάν: «Διώξαμε τον Έλληνα από τη χώρα και ολοκληρώσαμε νικηφόρα τον τουρκικό αγώνα»
ΥΠΕΞ Κίνας: Προτεραιότητα η διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας