ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΕ: TikTok, Shein και Temu κατηγορούνται ότι στέλνουν παράνομα data χρηστών τους στην Κίνα – Ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες
Η ΕΕ θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες της Welt.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες θέλουν να διαθέσουν περισσότερα δισεκατομμύρια για παραδόσεις όπλων.
Η Γερμανία έχει να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο.
Η ΕΕ επιθυμεί να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt am Sonntag, τα κράτη μέλη συμφώνησαν, έπειτα από ορισμένες πικρές αντιπαραθέσεις, να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εντολή για την αποστολή ισχύει αρχικά για δύο έτη.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εγκρίνουν επίσημα την απόφαση κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο στα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τον επόμενο χειμώνα, έως και 15.000 Ουκρανοί θα βρίσκονται σε εκπαίδευση, ενώ ο αριθμός τους θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά αργότερα. Σε μια εσωτερική επιστολή τον Σεπτέμβριο, το Κίεβο είχε ζητήσει την εκπαίδευση έως και εννέα ταξιαρχιών, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να αποτελείται από έως και 5.000 άτομα.
EFF που πρέπει να αυξηθεί
Εκτός από την προγραμματισμένη εκπαιδευτική αποστολή, η ΕΕ θέλει επίσης να αυξήσει μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες. Ο τρέχων χρηματοδοτικός πόρος, η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση για την Ειρήνη (ΕΔΕ), ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τον οποίο, εκτός από τη νέα εκπαιδευτική αποστολή, χρηματοδοτούνται εν μέρει και οι παραδόσεις όπλων στα κράτη μέλη, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά. Συζητούνται 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Μέχρι στιγμής, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από την ΕΤΑ για στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.
Από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Zoζέπ Μπορέλ εργάζεται επίμονα για την εκπαιδευτική αποστολή. Το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της κατάρτισης ήταν ανοιχτό μέχρι τέλους. Το Βερολίνο χρησιμοποίησε κάθε είδους επιχειρήματα για να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τη δημιουργία ενός κεντρικού στρατοπέδου εκπαίδευσης στην Πολωνία, λόγω της μεγαλύτερης εγγύτητάς της στην Ουκρανία.
Τώρα, εκτός από μικρότερα στρατόπεδα εκπαίδευσης σε διάφορες χώρες της ΕΕ, θα υπάρχουν δύο επιχειρησιακά επιτελεία, αναφέρουν ανώτεροι διπλωμάτες: ένα στην Πολωνία και ένα στη Γερμανία. Η εμπιστευτική απόφαση της επικεφαλής Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ την Παρασκευή, η οποία είναι στη διάθεση της Welt am Sonntag, αναφέρει: “Οι σχετικές ενότητες και δομές πρέπει να δημιουργηθούν γρήγορα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των αιτημάτων της Ουκρανίας”.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα δημιουργηθεί πολυεθνική διοίκηση εκπαίδευσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, η οποία θα εγκατασταθεί στην Πολωνία. Εκεί, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρόκειται να εκπαιδευτούν, για παράδειγμα, στην άμυνα κατά του κυβερνοχώρου και των όπλων μαζικής καταστροφής, στις ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και σε θέματα αεράμυνας και ανάπτυξης πυροβολικού.
Στη δεύτερη διοίκηση εκπαίδευσης (Special Training Command), η Γερμανία αναμένεται να προσφέρει μονάδες ειδικής εκπαίδευσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, για παράδειγμα εκκαθάριση ναρκών ή εκπαίδευση τακτικής, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η εκπαιδευτική αποστολή, που ονομάζεται επισήμως “Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία” (EUMAMUA), έχει ως στόχο να συμπληρώσει τις υπάρχουσες μονάδες εκπαίδευσης των επιμέρους κρατών της ΕΕ για τους Ουκρανούς στρατιώτες με πρόσθετες προσφορές και να συντονίσει καλύτερα την εκπαίδευση συνολικά μεταξύ των χωρών.
Σύμφωνα με την έννοια της εσωτερικής διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, στόχος της εκπαίδευσης είναι ότι “η Ουκρανία είναι σε θέση να διεξάγει μόνη της πολεμικές επιχειρήσεις για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της”.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ παραδέχονται στην έννοια της διαχείρισης της κρίσης ότι η εκπαιδευτική αποστολή της Μόσχας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “κλιμακούμενο βήμα”. Παράλληλα, αναφέρει: “Η επιτυχής αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε πολλά μέτωπα είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν σηματοδοτεί ακόμη σημείο καμπής”. Είπε ότι η τρέχουσα διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν είναι αρκετή και ότι “οι ανάγκες της Ουκρανίας υπερβαίνουν τις τρέχουσες δυνατότητές της”.
Xθες, μια έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που έχει προσαρτηθεί από τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα. Τρεις άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί. Στην Ουκρανία, η επίθεση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. Η διαδικτυακή εφημερίδα “Ukrajinska Prawda” ανέφερε, επικαλούμενη κύκλους ασφαλείας, ότι εμπλέκεται η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU. Η Μόσχα χαρακτήριζε πάντα τις επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα ως κόκκινη γραμμή.
Διαβάστε επίσης
Tέως βοηθός ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: H Τουρκία αποφάσισε ότι θέλει λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε βομβαρδισμό στην πόλη Ζαπορίζια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»