Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Washington Post: Οι πιέσεις των ΗΠΑ φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Ιράν για μεγάλης κλίμακας επίθεση

Την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνδυασμό με την μετακίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν αρχίσει να αποδίδουν ώστε το Ιράν να μην προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία Χανίγια, μετέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στην Washington Post.

Αν και το Ιράν έχει απειλήσει να τιμωρήσει το Ισραήλ με σκληρότερο τρόπο από ό,τι τον Απρίλιο όταν εξαπέλυσε επίθεση με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους, η Τεχεράνη μπορεί να επανεξετάζει το σχέδιό της αυτό υπό την μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και την αποστολή μυνημάτων για αυστηρές συνέπειές για την κυβέρνηση Πεζεσκιάν, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Κατά το δημοσίευμα ρόλο στην ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ιράν μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί δολοφονίας του Χανίγια με πύραυλο από το Ισραήλ, η Τεχεράνη φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι όλα έγιναν με βόμβα στο δωμάτιο του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς και άρα δεν δικαιολογείται σκληρή απάντηση.

Ωστόσο αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι, κατά το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ για την οποία οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι είναι «wild card» (μτφ. μπαλαντέρ).

Μπλίνκεν: Έχουμε στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει στείλει το μήνυμα στο Ιράν και το Ισραήλ πως υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να κλιμακωθεί.

Κατά τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Ενισχύεται με νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας – Στα …σκαριά ο «Ατσάλινος Θόλος»

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου στον ποταμό Μοζέλα – Ένας νεκρός και οκτώ παγιδευμένοι

CNN: Πακιστανός με δεσμούς με το Ιράν σχεδίαζε δολοφονίες στις ΗΠΑ – Και ο Τραμπ φέρεται να ήταν ανάμεσα στους στόχους του