Ένταση έχει προκληθεί στη Θάλασσα της Μάγχης ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία έχει με αφορμή την αντιπαράθεση της κυβέρνησης της αυτοδιοικούμενης Νήσου Τζέρσεϊ με τους Γάλλους αλιείς.
Το νησί Τζέρσει, το μεγαλύτερο νησί της Μάγχης, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τις γαλλικές ακτές, όμως υπεύθυνο για την ασφάλειά του είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και με το Brexit, οι νέοι κανονισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Γάλλων ψαράδων και της γαλλικής κυβέρνησης.
Το Λονδίνο έστειλε στα νησιά της Μάγχης πολεμικά πλοία λόγω της συγκέντρωσης των γαλλικών πλοιαρίων έξω από το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ εν μέσω διαμάχης για τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή μετά τη συμφωνία για το Brexit. Τα δύο πολεμικά σκάφη του βρετανικού ναυτικού πλησίασαν κι αυτά στο λιμάνι του Σεν Χέλιερ, της πρωτεύουσας των Νήσων της Μάγχης (Channel Islands), έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν περί τα 80 ψαράδικα σκάφη από τη Γαλλία κατά τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Μία ώρα αργότερα τα γαλλικά πλοία εισήλθαν στον λιμένα του Σεν Χέλιερ σε μια επίδειξη δύναμης, σε αμφισβήτηση της συμφωνίας σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οι Γάλλοι ψαράδες θεωρούν ότι περιορίζει τα δικαιώματα αλιείας τους στη Μάγχη.
Oι Γάλλοι απείλησαν με μαζική «εισβολή» στα χωρικά ύδατα του Τζέρσεϊ και με ναυτικό αποκλεισμό του, ενώ η αρμόδια υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, Ανίκ Ζιραρντέν, απείλησε ευθέως με διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία εξασφαλίζεται από τρία υποθαλάσσια καλώδια που ξεκινούν από τη Γαλλία και τροφοδοτούνται από την κρατική εταιρεία EDF.
Η δήλωσή της ήταν σαφής: «Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία».
Η κυβέρνηση του Λονδίνου εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του στο Τζέρσεϊ, ενώ το υπουργείο Άμυνας διέταξε την επείγουσα μετάβαση στην περιοχή δύο οπλισμένων περιπολικών σκαφών, ώστε να αποτραπεί κάθε επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού.
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης με τον ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης γερουσιαστή Τζον Λε Φοντρ, τον αναπληρωτή του και τον τοπικό Υπουργό Εξωτερικών προσφέροντας την «ακλόνητη» στήριξη του Λονδίνου. Ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε πως τα δύο σκάφη περιπολίας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που έχουν αναπτυχθεί από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Τζέρσεϊ θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί. Τα HMS Severn και HMS Tamar, που φέρουν κανόνια και πολυβόλα, παρακολουθούν τις κινήσεις περίπου 80 γαλλικών αλιευτικών σκαφών, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν απειλήσει με αποκλεισμό το λιμάνι του νησιού στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ.
Τις διαμαρτυρίες των αλιέων στηρίζουν η γαλλική κυβέρνηση και η ΕΕ. Οι αντιδράσεις εστιάζονται στην υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων από τους αλιείς ότι ψάρευαν στην περιοχή και προ Brexit, καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για τον οποίο μπορούν να βρίσκονται επί των βρετανικών χωρικών υδάτων στην περιοχή.
Αποχώρησαν οι Γάλλοι
Τα σχεδόν πενήντα γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στ΄ανοιχτά του Τζέρσεϊ από σήμερα το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ «παραμένουν στη θέση τους», δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. “Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά”, πρόσθεσε.
«Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει», δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.
Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις “που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως” στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.