Μετά το πολιτικό χάος της Γαλλίας, οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αύριο, Πέμπτη, φαντάζουν μία ήσυχη πολιτική εξέλιξη. Βέβαια, η Βρετανία με τη σειρά της βιώνει το δικό της πολιτικό δράμα, με ανατροπές, επιστροφές και ένα outsider πιο ισχυρό από ποτέ.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Ρίσι Σούνακ αντικατέστηκε τη Λιζ Τρας, ύστερα από μία θητεία λίγων ημερών-παρωδία, με στόχο να βάλει μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας και να ηρεμήσει τις αγορές.

Από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, οι Συντηρητικοί του Σούνακ έχασαν σχεδόν το ήμισυ της εκλογικής τους δύναμης και πλέον βρίσκονται 10 μονάδες κάτω από τα ιστορικά τους χαμηλά. Είχαν προηγηθεί βέβαια 14 χρόνια, κατά τα οποία οι Τόρις κυβερνούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγάλη ανατροπή

Ορισμένες προβλέψεις θέλουν τους Συντηρητικούς να πέφτουν κάτω από τις 100 έδρες την Πέμπτη. Ένα επίπεδο που για κάποιους ίσως προμηνύει και αφανισμό για το παλαιότερο αλλά και πιο επιτυχημένο κόμμα της Βρετανίας.

Απέναντί του έχει τον Κιρ Στάρμερ. Έναν 61χρονο πολιτικό, χαμηλών τόνων που προσπαθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της αντιπολίτευσης να σύρει το σοσιαλιστικό κόμμα των Εργατικών προς τον μεσαίο χώρο.

Δικηγόρος που έχει ανακηρυχθεί ιππότης για τον ρόλο του ως επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, προτιμά να προτάσσει τις ταπεινές του ρίζες, απέναντι από τον πλούσιο Ινδό πολιτικό του αντίπαλο, Ρίσι Σούνακ, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs με έναν επιτυχημένο και πλούσιο γάμο με την κόρη ενός δισεκατομμυριούχου.

Ο Στάρμερ προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να περιορίσει τη χρόνια κρίση στέγασης που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί πολίτες, να διορθώσει τη λειτουργία στις δημόσιες υπηρεσίες και παράλληλα να μην προχωρήσει στην επιβολή φόρων ή στην αύξηση του δημοσίου χρέους.

Στον αντίποδα, ο Σούνακ έχει χάσει την δημοτικότητα που είχε τον πρώτο καιρό. Οι πολίτες συμπαθούσαν περισσότερο τον Βρετανό  πρωθυπουργό απ’ ότι το κόμμα του. Όμως αυτό πλέον έχει αλλάξει, ο Σούνακ έχει δει τη δημοτικότητά του να γκρεμίζεται και το 63% των Βρετανών να αναφέρει ότι είναι ανεπαρκής.

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, το βρετανικό κοινό θεωρεί σε γενικές γραμμές τον Σουνάκ αναποφάσιστο (61%) αντί για αποφασιστικό (27%), αδύναμο (69%) αντί για ισχυρό (16%) και αντιπαθητικό (61%) αντί για συμπαθητικό (25%).

Πάντως, οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχες για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας.

Η επιστροφή του Φάρατζ

Οι Συντηρητικοί μπορεί να βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται, όμως τρίτο κόμμα, με μικρή απόσταση από αυτούς είναι το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, μία «επιστροφή» στο Ηνωμένο Βασίλειο  έχει ανατρέψει την εκστρατεία του κόμματος του Σούνακ.

Ο Φάρατζ είναι τρίτο κόμμα με μεγάλη δυναμική και αποτελεί τεράστια απειλή για τους Τόρις.  Σύμφωνα με τον Guardian ένας από τους λόγους που πέτυχε να ανεβάσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του είναι ότι κατάλαβε από την πρώτη στιγμή την δύναμη του TikTok.

Εκεί που οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων «σνόμπαραν» τη δημοφιλή πλατφόρμα, ο Φάρατζ από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του έκανε αναρτήσεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για τις δύο πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας του, κατακλύζοντας τον αλγόριθμο με σύντομα, χαρακτηριστικά βίντεο που είχαν μεγάλη απήχηση στη βάση των οπαδών του. Η συνταγή της επιτυχίας του είναι ξεκάθαρη: είναι πρόθυμος να είναι ισχυρογνώμων, κωμικός και – το πιο συναρπαστικό στη βρετανική πολιτική – ο εαυτός του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγο πριν την κάλπη της Πέμπτης, δείχνει το κόμμα του Φάρατζ να εκτοξεύεται στο 16%, μόλις 4 μονάδες πίσω από τους Τόρις.

Οι Εργατικοί βρίσκονται στο 40%, διατηρώντας μια εντυπωσιακή διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Μετά το φιάσκο στο debate ετοιμάζεται για συνέντευξη στο ABC

Ουκρανία: Ερήμην καταδίκη σε 12 χρόνια φυλάκιση στον αυτονομιστή διοικητή του Λουχάνσκ

Βρετανία: Ένας υπερήρωας, μια παμπ και ο “Νικ το ιπτάμενο τούβλο” διεκδικούν την ψήφο των Βρετανών