Απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια εκτοξεύτηκε το ποσοστό ανεργίας στην Βρετανία, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Ειδικότερα, το ποσοστό ανέβηκε στο 4,4% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2021.

1

Την ίδια στιγμή, η καμπύλη της αύξησης των μισθών παρέμεινε επίσης σταθερά σε ανοδική πορεία.

Αύξηση και της αεργίας!

Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση και στο ποσοστό αεργίας, με περισσότερους από 1 στους 5 σε ηλικία εργασίας να θεωρείται ότι δεν αναζητούν ενεργά απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ONS έδειξαν ότι το 22,3% των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι δεν αναζητούν εργασία, δηλαδή περισσότερα από εννέα εκατομμύρια άτομα.

«Από τα στοιχεία του μήνα, παρατηρούμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας μπορεί να “ψύχεται”, με τον αριθμό των κενών θέσεων να εξακολουθεί να μειώνεται και την ανεργία να αυξάνεται, παρόλο που η αύξηση των αποδοχών παραμένει σχετικά ισχυρή», ανέφερε η ONS.

Όπως επεσήμανε η υπηρεσία, οι μισθοί χωρίς μπόνους αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6%, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι υπολόγιζαν στην αύξηση των αμοιβών, λόγω της αύξησης του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης τον Απρίλιο.

Για άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω, ο μισθός αυξήθηκε στις 11,44 λίρες την ώρα, αυξημένος κατά 9,8% από πέρσι.

Σύμφωνα με το ONS, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 36.000 μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και συνέχισε να κινείται καθοδικά.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε επίσης κατά 9.000 σε 904.000.

Ανησυχία από τις ελλείψεις προσωπικού

Την ίδια στιγμή, επικρατεί ανησυχία καθώς οι ελλείψεις εργαζομένων συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και το ποσοστό αεργίας παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, από τότε που εκτινάχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα τελευταία δεδομένα θα μελετηθούν από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την έναρξη της πανδημίας.

Παρόλο που η Τράπεζα θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια, οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα «μεικτά» αυτά δεδομένα, θα οδηγήσουν την τράπεζα στο να τα διατηρήσει αμετάβλητα αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, επιδεινώνεται καθώς υπάρχει έλλειψη  ρόλων και οι εταιρείες καθυστερούν τις αποφάσεις πρόσληψης.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται τον Αύγουστο, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Πολιτικές αντιδράσεις

Το εργασιακό πρόβλημα, εκτός άλλων, έχει πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, ενώ εκπρόσωποι των κομμάτων μιλούν επικριτικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει την «τιμή και την υπόληψή του», ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

H Λιζ Κένταλ του Εργατικού Κόμματος δηλώνει ότι «Οι Τόρις δεν ξέρουν πού να κρυφτούν μετά από 14 χρόνια τεράστιας αποτυχίας».

Η φιλοευρωπαία Σάρα Όλνεϊ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έκανε λόγο για ένα «συντηρητικό καρουζέλ χάους» για την βρετανική οικονομία, ενώ επεσήμανε ότι ο βρετανικός λαός «αρρώστησε και κουράστηκε» από όλο αυτό.

Ταυτόχρονα, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων σημείωσε ότι η αυξανόμενη ανεργία σε συνδυασμό με τις «παραπαίουσες» δημόσιες υπηρεσίες, αποτελούν μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι «ακατάλληλη και εκτός τόπου και χρόνου».

Από πλευράς του, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Μελ Στράιντ, ανέφερε στο BBC ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί «ελαφρώς» και «παραμένει σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Σάλος από τις αποκαλύψεις του αδελφού της πριγκίπισσας Νταϊάνας – Ποινική έρευνα για υποθέσεις σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ρίσι Σούνακ: “Δεν έχω σκεφθεί να παραιτηθώ”

Βασιλιάς Κάρολος: Σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του – «Μια ιστορική στιγμή»