• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Σε συναγερμό οι Αρχές για νέες διαδηλώσεις – Ξεπέρασαν τις 740 οι συλλήψεις

    • NewsRoom


    Σε συναγερμό βρίσκονται και αυτό το Σαββατοκύριακο οι Αρχές στη Βρετανία, καθώς νέες διαδηλώσεις, τόσο κατά των μεταναστών όσο και αντιρατσιστικές, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάφορες πόλεις της χώρας.

    Έξι χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς υπάρχουν ενδείξεις για διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις. Επιπλέον, εκατό αστυνομικοί αποσπάστηκαν από τη Σκοτία στη Βόρεια Ιρλανδία παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις της Παρασκευής στο Μπέλφαστ κύλησαν ειρηνικά.

    Μέχρι στιγμής, πάνω από 740 άτομα έχουν συλληφθεί για πρόκληση επεισοδίων σε διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την προηγούμενη εβδομάδα.   Η Παρασκευή πάντως ήταν μια ήσυχη νύχτα, καθώς οι αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους πρώτους από τους 159 συλληφθέντες που κατηγορούνται για περιστατικά βίας, συγκράτησαν τους διαδηλωτές.  Την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετές συλλήψεις που αφορούν διαδικτυακές παραβάσεις, με τον Τζόρνταν Πάρλουρ  να γίνεται ο πρώτος που καταδικάστηκε σύμφωνα με το νόμο για παρακίνηση σε βία στο διαδίκτυο. Ο 28χρονος θα εκτίσει ποινή 20 μηνών φυλάκιση.

    Ο Βασιλιάς Κάρολος μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για τις ταραχές και έστειλε μήνυμα ενότητας και ομόνοιας. Ο μονάρχης που λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι ο «αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση» θα ενώσει το έθνος στον απόηχο των ταραχών.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τις διακοπές του στην Ευρώπη και θα μείνει στην Αγγλία, μεταξύ της Ντάουνινγκ Στρίτ και της επίσημης εξοχικής κατοικίας στο Τσέκερς, προκειμένου να επιβλέπει τις εξελίξεις στην ευαίσθητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

    Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της YouGov στις 6 Αυγούστου δείχνει ότι η πλειοψηφία καταδικάζει τις βίαιες διαδηλώσεις.

    Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν ότι εκπροσωπούν οι ταραχοποιοί, οι ενέργειες τους δεν υποστηρίζονται από το βρετανικό κοινό, καθώς το 85% των Βρετανών αντιτίθεται στις ταραχές των πρόσφατων διαδηλώσεων και μόλις το 7% δηλώνει ότι υποστηρίζει τη βία. Ακόμη και οι ευρύτερες διαδηλώσεις έχουν την υποστήριξη μόνο ενός στους τρεις Βρετανούς (34%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) είναι αντίθετοι.

    πηγή: ΕΡΤ

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το πολύνεκρο πλήγμα του Ισραήλ κατά σχολείου στη Γάζα

    Κατάρ: Ζητά επείγουσα διεθνή έρευνα για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα

    Σοκ σε Βρετανία και ΕΕ από τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Λωρίδα της Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ