Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος μόλις διορίσθηκε, απηύθυνε και πάλι έκκληση για “κατάπαυση του πυρός” ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους Ισραηλινούς ηγέτες.

Ο Λάμι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μετά την συντριπτική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, απηύθυνε και χθες, Κυριακή, έκκληση για παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Λάμι είχε επίσης συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μουστάφα, μετά την οποία απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους.

“Ελπίζω (…) ότι θα επιτύχουμε σύντομα κατάπαυση του πυρός και ότι θα επιτύχουμε να ανακουφιστούν τα βάσανα και οι αφόρητες απώλειες ανθρωπίνων ζωών που βλέπουμε επίσης σήμερα στη Γάζα”, δήλωσε ο Λάμι σε δημοσιογράφους, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ.

Αναφερόμενος στο “τραύμα της 7ης Οκτωβρίου” για τους Ισραηλινούς, σημείωσε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς οφείλει να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε κατά την επίθεσή του στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε εκείνη την ημέρα τον πόλεμο που μαίνεται σήμερα στη Γάζα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έχει “απόλυτη επίγνωση του πόνου και της αγωνίας που βιώνουν πολλές οικογένειες ομήρων και που βιώνει το έθνος” του Ισραήλ.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι περίπου 100 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, “υπό τρομερές συνθήκες και κινδυνεύοντας να πεθάνουν”, συνιστούν την πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ.

“Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους βγάλουμε. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για τους ομήρους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα”, σημείωσε ο Χέρτσογκ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χθες ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς μεσολαβητές εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και της στάσης του απέναντι στις συνομιλίες.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές. Η Χαμάς ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι προτίθεται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ αντιμετωπίσει “με σοβαρότητα την σύναψη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων”.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Λάμι απηύθυνε επίσης έκκληση να επιταχυνθούν οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα. Κατά την επίσκεψή του, σημείωσε επίσης ότι 680 τόνοι βρετανικής βοήθειας περιμένουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΤ: Την παραίτησή του ανακοίνωσε σε επιστολή του ο ΓΓ του Οργανισμού Δ. Φραγκάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί την Τρίτη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

ΗΠΑ: Εγγυημένη η ασφάλεια για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι