«Χαστούκι» για τον Μπόρις Τζόνσον ήταν η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την νομιμότητα της απόφασης να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν παράνομη.

Η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι η κυβέρνηση δεν κατέστησε ποτέ σαφές το γιατί κρίθηκε απαραίτητο να σταματήσει η λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες. Τονίζει, επιπροσθέτως, ότι η εν λόγω αναστολή πραγματοποιήθηκε κάτω από αρκετά ασυνήθιστες συνθήκες, καθώς και ότι οι δικαστές του έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναμεταδίδει το Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε πως ο δικηγόρος του Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση-ορόσημο για την πορεία του Brexit ήταν ομόφωνη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πώς ο Τζόνσον προχώρησε σε «παράνομη συμβουλή» απέναντι στη βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα και από 11 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Lady Hale, εκθέτοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να διαπιστώσει ότι η απόφαση (σ.σ. Τζόνσον) να συμβουλεύσει την Αυτής Μεγαλειότητα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, καθώς είχε τη συνέπεια να εμποδίσει μερικώς ή πλήρως το Κοινοβούλιο από το να εκτελεί τα συνταγματικά του καθήκοντα».

Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη κρίση το Δικαστήριο έκρινε παράνομη την αναστολή του Κοινοβουλίου και πλέον οι πρόεδροι της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλή των Λόρδων έχουν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν τις διαδικασίες όπως εκείνοι κρίνουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, δήλωσε πως το σώμα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Για να υλοποιηθεί αυτός ο σκοπός θα προχωρήσει σε συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, κάλεσε τον πρωθυπουργό Τζόνσον να αναλογιστεί τη θέση του και να καταστεί ο πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην ιστορία, καλώντας τον ουσιαστικά να παραιτηθεί.

Παραίτηση Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης στο ΗΒ, του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Joanna Cherry.

Εναντίον του “άσπονδου” συμμάχου του στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και νυν πρωθυπουργού του ΗΒ εκφράστηκε και ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Ντόμινικ Κάμινγκς και τονίζοντας ότι ο τελευταίος «πρέπει να αποχωρήσει»

«Η προαναγγελία Λόγου της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν η χειρότερη πολιτική απόφαση της ιστορίας. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να αποχωρήσει», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o αντιευρωπαϊστής δεξιός πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για τον λόγο αυτόν. Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη.