ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς που φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.
«Ο υπουργός Λαβρόφ μου είπε σήμερα πως η Ρωσία δεν προβλέπει να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας, έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όμως τα λόγια αυτά πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις και πρέπει να δούμε τα στρατεύματα και τους εξοπλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία να μεταφέρονται αλλού», συνέχισε η διπλωμάτης, η πρώτη υψηλόβαθμη Βρετανή αξιωματούχος που μεταβαίνει στη Ρωσία από το 2018.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ανταλλαγή με την Τρας «συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό» λέγοντας πως η Βρετανίδα ομόλογός του «δεν άκουσε» τις «πιο λεπτομερείς» εξηγήσεις της Ρωσίας για τις ανησυχίες της απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Είχα την αίσθηση πως οι Βρετανοί συνάδελφοί μας είτε δεν έχουν ιδέα για τις διευκρινίσεις» που έδωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την απουσία φιλοπόλεμων προθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας, «είτε δεν τις λαμβάνουν καθόλου υπόψη», συνέχισε ο Λαβρόφ.
Η Τρας είπε ότι εξέθεσε τη θέση της Βρετανίας για την κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως δεν ήταν «μουγγή» στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οπωσδήποτε δεν ήμουν μουγγή στη συνάντησή μας νωρίτερα, παρουσίασα την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και για την επιδίωξη να αποτραπεί η Ρωσία από μια εισβολή στην Ουκρανία», είπε η Τρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία προετοιμάζοντας εισβολή, η οποία επίκειται κατά την εκτίμηση των ΗΠΑ.
Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει πως έχει δικαίωνα να σταθμεύει όπου νομίζει τις δυνάμεις της στο έδαφός της. Η Ρωσία συνδέει μια αποκλιμάκωση με εγγυήσεις για την ασφάλειά της μεταξύ των οποίων και την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, υπόσχεση που οι Δυτικοί αρνούνται να δώσουν.
Τα γυμνάσια και η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Ρωσία προκαλούν «ακατανόητη ανησυχία και πολύ ισχυρά συναισθήματα στους Βρετανούς συναδέλφους μας και σε άλλους δυτικούς εκπροσώπους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να προσδιορίζει τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων που επιλέγει να διεξαγάγει.
Για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, η ενεργή φάση των οποίων ξεκίνησε σήμερα, ο Λαβρόφ είπε πως τα ρωσικά στρατεύματα πάντοτε επιστρέφουν στις βάσεις τους έπειτα από γυμνάσια.
Διαβάστε επίσης:
Λευκορωσία: Άρχισαν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία
Μητσοτάκης σε Πλένκοβιτς: Μοιραζόμαστε με την Κροατία κοινό όραμα για μια ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»