Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Βρετανία: Ιστορική νίκη των Εργατικών δείχνουν το exit poll – Κερδίζουν 410 έδρες

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ

Άνετη επικράτηση για τους Εργατικούς και ιστορική ήττα για τους Τόρις δείχνουν τα exit polls των εκλογών στη Βρετανία. .

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC δίνουν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες και ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες.

Αν οι 131 έδρες για τους Τόρις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό στη μεταπολεμική ιστορία τους.

Σύμφωνα με τα ίδια exit polls, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ να λάβει 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

“Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας”, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης

Γιατί έφυγε η Cisco από τη Θεσσαλονίκη – Τι πραγματικά έγινε με τις οφειλές

Attica Bank: Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε» η συμφωνία των μετόχων

Marc Morales: Ποιος είναι ο Αμερικανοκουβανός έμπορος όπλων και το σκοτεινό παρελθόν του