Στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί η συζήτηση για τον νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία, o οποίος υπερψηφίστηκε με 330 ψήφους υπέρ και 275 κατά, αποτελώντας μία ιστορική στιγμή για την Βρετανία μα και για ολόκληρο τον κόσμο.

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά αποκλειστικά τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας τους και έχουν λάβει έξι μήνες ζωής ή και λιγότερο από δύο γιατρούς και έναν δικαστή.

Παρόμοια πρόταση είχε καταψηφιστεί το 2015 ενώ εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί τελικά θα πρέπει να περάσουν άλλα δέκα χρόνια έως ότου έλθει για συζήτηση στη Βουλή ξανά.

Παρ’ ότι αποτελεί μία σημαντική στιγμή για την χώρα, έχει ακόμη κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο, η υπερψήφιση δείχνει ότι η πλειοψηφία θέλει το νομοσχέδιο να περάσει. Ακολουθεί η φάση της αρμόδιας επιτροπής όπου το νομοσχέδιο θα μελετηθεί πρόταση – πρόταση για να επιστρέψει προς ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έντονη συζήτηση στον δημόσιο διάλογο με τους αντιφρονούντες να υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει ανώφελους θανάτους “από υποχρέωση” των ασθενών να μην επιβαρύνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Ωστόσο αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων από ανθρώπους που υποφέρουν στα τελευταία στάδια της ασθένειας τους και θέλουν έναν ανώδυνο θάνατο χωρίς να υποφέρουν.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.

Βασική προϋπόθεση θα είναι η σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και η συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων.

Προβλέπεται επίσης πως, αν κάποιος ασκήσει πίεση σε ένα άτομο να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.

Οι υπέρμαχοί του, με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.

Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι θα αισθανθούν πίεση ότι αποτελούν «βάρος» για την οικογένεια τους και την κοινωνία και θα ζητήσουν την ευθανασία τους.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, έλεγε ο Σερ Κιρ Στάρμερ πριν την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις».

Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην Βρετανική βουλή. Τότε καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του, μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που την εποχή εκείνη ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να γίνει η πρώτη ψηφοφορία για να προχωρήσει το νομοσχέδιο στα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, δηλαδή τη λεπτομερή εξέταση του και την πιθανή υποβολή τροπολογιών.

 

Διαβάστε επίσης 

Βρετανία: Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν μας απειλούν όλους

Βρετανία: Τρεις Βούλγαροι δικάζονται ως μέλη κατακοπευτικού δικτύου υπέρ της Ρωσίας

Βρετανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Ζελένσκι