• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Οι Εργατικοί θέλουν νέα ρυθμιστική αρχή για το ποδόσφαιρο – «Βλέπουν» ξανά το θέμα εισφοράς για τις μεταγραφές στη Premier League

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ


    Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δεσμεύτηκε να δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου σε περίπτωση νίκης του στις επερχόμενες εκλογές στη χώρα, ενώ ανέφερε πως ενδέχεται να ρυθμίσει τις πωλήσεις εισιτηρίων και να επανεξετάσει τις προτάσεις για την επιβολή εισφοράς στις μεταγραφές για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Premier League.

    Το κόμμα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου που θα καθορίζει ελέγχους και ισορροπίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ποδοσφαιρικών συλλόγων, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την οικονομική τους σταθερότητα και να προστατεύσει τους φιλάθλους, είπε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ (Keir Starmer) σε δημοσιογράφους, μιλώντας από την έδρα της Bristol Rovers. 

    Ενώ ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου θα ήταν να αποτραπούν σχηματισμοί του στυλ της ευρωπαϊκής  super-league από τους  κορυφαίους συλλόγους, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών για θέματα ψηφιακής πολιτικής, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού, Thangam Debbonaire, ανέφερε στο Bloomberg ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης εξετάζει επίσης μια ρύθμιση στις τιμές εισιτηρίων για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι πολύ ακριβά. Εξετάζονται επίσης προτάσεις για επιβολή εισφοράς στις μεταγραφές παικτών από κορυφαίους συλλόγους, με τα έσοδα να αναδιανέμονται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ανέφερε.

    Οι προτάσεις του Εργατικού Κόμματος είναι σημαντικές επειδή το κόμμα απολαμβάνει τρεις εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο Στάρμερ είναι πιθανό να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Το κόμμα των Συντηρητικών εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή τον Μάρτιο για τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής ποδοσφαίρου, αλλά η ψήφισή του σταμάτησε όταν ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποφάσισε προς έκπληξη πολλών να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

    Η εκδοχή του νομοσχεδίου των Εργατικών θα «επιστρέφει στις πρώτες αρχές», είπε ο Debbonaire σε δημοσιογράφους στο Μπρίστολ. «Δίνοντας στους οπαδούς μεγαλύτερο λόγο για τον τρόπο λειτουργίας των συλλόγων τους και ενισχύοντας τους ελέγχους στους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές, θα κάνουμε την Αγγλία το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να είσαι οπαδός του ποδοσφαίρου».

    «Θα εξετάσω τα πάντα, γιατί προφανώς οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι ένα καλό μέρος των εσόδων», είπε ο Debbonaire όταν ρωτήθηκε για τη ρύθμιση των πωλήσεων εισιτηρίων. «Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από τρόπους με τους οποίους οι σύλλογοι παράγουν έσοδα. Ένας σύλλογος σαν αυτόν — δεν είναι ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο και θέλει να μπορεί να επενδύσει σε υποδομές. Θέλει να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις είναι καλές και για το μέλλον. Αυτό απαιτεί χρήματα, οπότε θα εξετάσω απολύτως όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της οικονομικής βιωσιμότητας.» 

    Οι Τόρις είχαν ήδη υποσχεθεί μια αναθεώρηση στον τρόπο διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου στο προεκλογικό τους μανιφέστο του 2019. Ωστόσο η ανάγκη για μια ενισχυμένη ρύθμιση τέθηκε στο επίκεντρο την άνοιξη του 2021, όταν έξι αγγλικοί σύλλογοι — Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ – ενώθηκε με άλλους συλλόγους από την ηπειρωτική Ευρώπη ανακοινώνοντας την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής Super League. Όλοι αποσύρθηκαν μέσα σε λίγες μέρες μετά από μια δημόσια κατακραυγή και τις κυβερνητικές απειλές εναντίον τους.

    «Στην σκοπιά μου, δεν θα υπάρξουν αποσχίσεις τύπου ευρωπαϊκής σούπερ λίγκας από το αγγλικό ποδόσφαιρο», είπε ο Στάρμερ -ο οποίος είναι οπαδός της Άρσεναλ- σε μια δήλωσή του. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε ιστορικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην καρδιά των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα μας. Αλλά πολύ συχνά, οι σύλλογοι και οι οπαδοί απογοητεύονται από την “άγρια ​​δύση” μέσα στην “πυραμίδα του ποδοσφαίρου”. Γι’ αυτό θα νομοθετήσουμε για την πολυαναμενόμενη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου».

    Ο βουλευτής των Τόρις, Τρέισι Κράουτς, προήδρευσε μιας επανεξέτασης των κανόνων της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου, προτείνοντας στα τέλη του 2021 τη σύσταση μιας ρυθμιστικής αρχής. Ενώ η έκθεσή του περιελάμβανε προτάσεις για εισφορές στις μεταγραφές – το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 160 εκατομμύρια λίρες (203 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για αναδιανομή σε συλλόγους κατώτερης κατηγορίας – η ιδέα δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

    Διαβάστε επισης

    Ένα χρυσό μετάλλιο και ένα χάλκινο για την Ελλάδα στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υγρού στίβου

    ΣΕΚΠΥ: Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης

    Γενς Στόλτενμπεργκ: Η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αποδεικνύει τις εξαρτήσεις της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ