Η επίσκεψη στη Βρετανία του κυβερνήτη της κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, που προκαλεί κατακραυγή λόγω των πολλών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται το καθεστώς, ακυρώθηκε, έγινε σήμερα γνωστό από τη βρετανική διπλωματία.

“Μάθαμε ότι ο κυβερνήτης της Σιντζιάνγκ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Βρετανία”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση “θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να λαμβάνει μέτρα κατά των απαράδεκτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Ερκίν Τουνιγιάζ δεν είχε προσκληθεί από τη βρετανική κυβέρνηση ούτε είχε προγραμματιστεί συνάντηση με κάποιο από τα μέλη της.

Η προοπτική μιας τέτοιας επίσκεψης αυτήν την εβδομάδα, για την οποία η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κοινοβούλιο την Πέμπτη, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τη Δευτέρα κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος ‘Ιαν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε σε όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση “δεν θα συναντήσουμε τους ανθρώπους που σκοτώνουν άλλους ανθρώπους”. Ο ίδιος έκρινε απαράδεκτη την ιδέα να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κατηγορείται, με αποδεικτικά στοιχεία, ότι έχει κλείσει σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλα μέλη μειονοτήτων ως επί το πλείστον μουσουλμανικών.

Το 2021, οι Βρετανοί βουλευτές είχαν εξοργίσει την Κίνα υιοθετώντας ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Πεκίνο στους Ουιγούρους και σε άλλες μειονότητες στη Σιντζιάνγκ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορίες που απορρίπτει το Πεκίνο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους Ουιγούρους, μια ως επί το πλείστον μουσουλμανική μειονότητα που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια μέλη στη Σιντζιάνγκ. Καταγγέλουν τη μαζική χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα εγκλεισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και βουλευτές και κοινοβούλια άλλων χωρών έχουν κατηγορήσει την Κίνα για γενοκτονία.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: «Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας

Κίνα: Νέα ανθρωπιστική βοήθεια από τον κινεζικό Ερυθρό Σταυρό έφθασε στη σεισμόπληκτη Συρία