• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ – Ισχυρή η παρουσία γυναικών

    Κιρ Στάρμερ

    Κιρ Στάρμερ


    Τη νέα του κυβέρνηση επέλεξε ο Κιρ Στάρμερ, ανακοινώνοντας τα βασικά της στελέχη το απόγευμα της Παρασκευής.

    Μετά τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι οποίοι επανέρχονται στην εξουσία μετά από 14 χρόνια, ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως θέλει η Βρετανία να κινηθεί πάνω στους άξονες της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, σε έναν κόσμο γεμάτο ανασφάλεια.

    Έκανε επίσης λόγο για τα αιτήματα της αλλαγής και της ανανέωσης, αλλά και της επιστροφής της πολιτικής που είναι ισχυρά, ενώ τόνισε πως οι Εργατικοί θα έχουν  «πιο διακριτική παρουσία στις ζωές των πολιτών», αφήνοντας αιχμές για τα σκάνδαλα και τις πολιτικές κρίσεις που παρήγαγαν οι Συντηρητικοί τα τελευταία χρόνια.

    Ο Στάρμερ επέλεξε για τα βασικά υπουργεία μέλη της «σκιώδους του κυβέρνησης», την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με αρκετούς από αυτούς να ανήκουν στη νέα γενιά. Ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι και η γυναικεία παρουσία, καταλαμβάνοντας μάλιστα κρίσημα υπουργεία, με κυριότερη την περίπτωση της Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

    «Δεν έχω αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε η ίδια. «Είναι πολύς ο δρόμος μπροστά. Είμαστε μια νέα ομάδα, είναι μια νέα αρχή, οπότε ας πιάσουμε δουλειά».

    «Σε κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα που διαβάζει αυτό, αφήστε το σήμερα να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σας», ανέφερε σε ανάρτησή της.

    Νέος Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με τις τεράστιες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επανασυνδέσουμε τη Βρετανία με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία μας στο εσωτερικό», ανέφερε στην πρώτη του ανάρτηση.

    Νέος  υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο Τζον Χίλι ενώ η Ιβέτ Κούπερ αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών.

    Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε η Άντζελα Ρέινερ.

    Ο Πατ ΜακΦάντεν,  δεύτερος τη τάξει πολιτικός των Εργατικών, ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. θέση που θυμίζει τον υπουργό Επικρατείας στην Ελλάδα και η οποία δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο ενώ σχετίζεται με τον βασιλιά και την περιουσία του).

    Η Σαμπάνα Μαχμόντ ανέλαβε τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης,

    Ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας,

    Η Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας,

    Ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας,

    Η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας,

    Ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων,

    Ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών,

    Η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών,

    Ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

    Η Τζο Στίβενς στο υπουργείο Ουαλίας,

    Ο Ίαν Μάρει στο υπουργείο Σκωτίας,

    Ο Χίλαρι Μπεν στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας,

    Η  Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Τέλος η Νταϊάν Άμποτ λαμβάνει τον τίτλο «Mother of the House» στο νέο κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν συμβολικό τίτλο που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.

    Διαβάστε επίσης

    Ντέιβιντ Λάμι: Ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ, ένας απόγονος σκλάβων, φίλος του Μπαράκ Ομπάμα, με δόγμα τον “προοδευτικό ρεαλισμό”

    Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας

    Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κιρ Στάρμερ για τη νίκη του



    ΣΧΟΛΙΑ