Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Βουλγαρία: Εξετάζονται διάφορες επιλογές για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στη Γέφυρα του Δούναβη 2

Διάφορες επιλογές είναι υπό εξέταση για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Βίντιν-Γέφυρα Δούναβη 2, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ της Βουλγαρίας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

«Με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, για να αποφευχθεί η συμφόρηση και να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες συνοριακών ελέγχων, οι έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται υπό τους όρους που ορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που επιτρέπει ένα χαλαρό καθεστώς των συνοριακών ελέγχων σε απρόβλεπτες περιστάσεις. Η εφαρμογή αυτού του χαλαρού καθεστώτος θα πρέπει να είναι προσωρινή και να εισαχθεί σταδιακά.» είπε ο Στογιάνοφ. «Όταν υπάρχει σημαντική συσσώρευση οχημάτων, λαμβάνεται απόφαση για τη διενέργεια χαλαρών ελέγχων για μια συγκεκριμένη περίοδο και μια τέτοια απόφαση μπορεί να μην περιορίζεται μόνο σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

«Η συσσώρευση κυρίως βαρέων φορτηγών οφείλεται σε ελέγχους και από τις δύο πλευρές. Είμαστε σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τις ρουμανικές αρχές και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Ο καθένας θα παρουσιάσει τη γνώμη του και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση στα προβλήματα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ένταξή μας στον χώρο Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων συνόρων», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι η έναρξη μιας ακτοπλοϊκής υπηρεσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει την κυκλοφορία.

«Το θέμα της αύξησης της ικανότητας διεκπεραίωσης στο συνοριακό σημείο ελέγχου Βίντιν-Γέφυρα Δούναβη 2 συζητήθηκε με τον Ρουμάνο υπουργό Εσωτερικών», πρόσθεσε ο Στογιάνοφ. Εξήγησε ότι η Βουλγαρία έχει προτείνει τη μετεγκατάσταση των ελέγχων εισόδου στο βουλγαρικό έδαφος πέρα από τη Γέφυρα του Δούναβη 2.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι στις εξόδους από τη Βουλγαρία και τις εισόδους στη Ρουμανία θα παραμείνουν αμετάβλητοι. Μετά την εφαρμογή αυτής της πρότασης, η χωρητικότητα διακίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων στο συνοριακό σημείο ελέγχου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60-70%», δήλωσε ο υπουργός Στογιάνοφ. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Τρεις τραυματίες από κεραυνό που έπληξε μια παραλία γεμάτη με κόσμο

Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη: Οι ξαπλώστρες γύρω γύρω είναι για την δεξαμενή του νερού;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Θ. Τσελίδης: Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας – Ζητώ συγγνώμη που δεν μιλάω ελληνικά