ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις για την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της χώρας από αυτήν της Αλβανίας
Λίγες ώρες έπειτα από την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας και Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επανέρχεται στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπεται η χρήση του όρου «Μακεδονία».
Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η χρήση του όρου αυτού δεν αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας.
«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πως και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός», εξηγώντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος. «Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America).
Ο Μουτσούνσκι συνοδεύει τις ημέρες αυτές τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε αυτός στην Ουάσιγκτον αποκαλεί συνεχώς τη χώρα «Μακεδονία».
«Μπορώ να πω ότι έστειλα αρκετά μηνύματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι η περιοχή και η Μακεδονία ως χώρα ήταν επί μακρόν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον και σε αυτό που θα έρθει στο μέλλον. Να κάνουμε ξανά υπερήφανη τη Μακεδονία, αλλά και εκ νέου υπερήφανα τα Βαλκάνια. Να καταστούμε καλοί γείτονες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαζόμαστε. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς και σε αυτό θα επικεντρωθώ ως πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Μίτσκοσκι.
«Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι το δεύτερο μήνυμα που έστειλα είναι ότι πέρασε η εποχή της υποτέλειας, η εποχή των διεφθαρμένων πολιτικών που προέρχονται από τη Μακεδονία και των πολιτικών που είναι έτοιμοι στο όνομα της προστασίας της διαφθοράς και του εγκλήματος τους και να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Να υπογράψουν τα πάντα, να αποδεχτούν κάθε τι ταπεινωτικό που θα τους προσφερθεί στο τραπέζι μόνο και μόνο για να προστατέψουν το έγκλημά τους» προσθέτει ο Μίτσκοσκι.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές Χειμάρρας: Ο Πέτρος Γκικουρίας υποψήφιος δήμαρχος με την “Ομόνοια” και το ΚΕΑΔ
Χρηματιστήριο: Aegean, OΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΤΕ έδειξαν το δρόμο, μεγάλο άδειασμα στο Jumbo
Γεωργιάδης: Ο Πολάκης ασκεί bullying στους δικαστές, σιγά μην τον φοβηθούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση