ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πέθανε στα 81 του χρόνια, ταυτίστηκε όσο λίγοι ξένοι πολιτικοί με την Ελλάδα. Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων ήταν η προσωποποίηση του «τέρατος», ο εμπνευστής των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Μισήθηκε πολύ από τον ελληνικό λαό και κάθε του παρουσία προκαλούσε εκνευρισμό και οργή στην ελληνική κοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σόιμπλε στάθηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Ελλάδα, σε σημείο που πολλές φορές να αναρωτιέται κανείς αν μισούσε τη χώρα μας ή απλά ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη γερμανική οικονομική ορθότητα.
Οι φράσεις που έχει πει για την Ελλάδα ο Σόιμπλε θα μείνουν αξέχαστες σε πολλούς. Και ήταν αυτές για τις οποίες ουκ ολίγες φορές οι Ελληνες τον είχαν φωτογραφίσει με στολή Ναζί.
Ας δούμε ορισμένες από τις φαρμακερές ατάκες του Σόιμπλε για την Ελλάδα:
«Είχα πει στον πρωθυπουργό Τσίπρα, αν υποσχεθείς στους εκλογείς σου ότι θα φέρεις ανάκαμψη και θα μείνεις στην ευρωζώνη χωρίς να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα, τότε θα υποφέρεις» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Σόιμπλε το 2015.
Ενώ είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα ο Σόιμπλε, τον Ιούλιο του 2015, αστειευόμενος, όπως μετέδιδαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είπε προς τον τότε αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιου πως αν οι ΗΠΑ αναλάβουν να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία θα αναλάβει να σώσει το Πουέρτο Ρίκο, πού ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Το 2015 σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε για ποιο λόγο ζητούσε επίμονα στις 11 Ιουλίου ένα Grexit κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος του Eurogroup. Η απάντησή του ήταν: «Αναρωτιόμουν πάντοτε, όπως πολλοί οικονομολόγοι, εάν η Ελλάδα, με την οικονομική της κατάστασή και την κυβέρνησή της – όπως το λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι Έλληνες σχηματίζουν ένα μεγάλο λαό, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος – δεν θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε μια απαραίτητη ανάκαμψη της οικονομίας της μέσω μιας υποτίμησης.
Και γι’ αυτό τον λόγο εξήγησα ότι θα ήταν μάλλον προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, για να αποκαταστήσει τον οικονομικό της σχεδιασμό και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προτού επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Αλλά εγώ δεν ικέτεψα ποτέ για να πετάξουμε έξω την Ελλάδα. Είπα απλά ότι εάν η Ελλάδα από μόνη της ήταν σύμφωνη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη πρόταση προς το συμφέρον της – κι αν υπήρχαν αρκετοί ώστε να το πουν αυτό στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Ασυγχώρητα λάθη
Δεκέμβριος 2009 και ο Σόιμπλε προβλέπει τα μελλούμενα λέγοντας: «Η Ελλάδα μάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Έγιναν ασυγχώρητα λάθη από την ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν και είναι πάντοτε ο λαός που πληρώνει το τίμημα», είχε τονίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος», είχε απαντήσει ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2010 προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η επιμονή της Γερμανίας να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους σπρώχνει τις οικονομίες κρατών όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στην χρεοκοπία.
Το 2011 ο Σόιμπλε είχε προχωρήσει σε μια ακόμη σκληρή δήλωση: «Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά μέρος της κυριαρχίας της», είχε δηλώσει στο Spiegel, εκτιμώντας ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Στη δύσκολη χρονιά του 2015 και με τον Αλέξη Τσίπρα τότε απέναντι ο Σόιμπλε είχε σχολιάσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε».
Την ίδια εποχή είχε πει επίσης: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον. Το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους -διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».
Το 2016, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε πει πως η «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε… πονέσει τους Έλληνες μία φορά και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη επίπονη διαδικασία που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός».
Τον Φεβρουάριου του 2015 και ενώ κάνει διαπραγματεύσεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη δηλώνει:
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Με αυτές τις τρεις λέξεις είχε συνοψίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα συμπεράσματα της συνάντησής με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. «Λυπάμαι για τους Έλληνες» είχε δηλώσει Σόιμπλε, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της τότε κυβέρνησης.
Εξυπηρέτηση χρέους
Μιλώντας σε ένα τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Σόιμπλε είχε ισχυριστεί πως «η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα» επιμένοντας πως «η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».
Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της».
«Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα», είχε πει σε εκδήλωση στη Βιέννη ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα μας δεν τον… βοηθάει.
«Οι Έλληνες είχαν πολύ υψηλότερους μισθούς από τον μέσο μισθό στην Ευρωζώνη. Είχαν κατώτατους μισθούς κατά 25% υψηλότερους από την Ισπανία και την Πορτογαλία για να μην τους συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης», είχε πει σε ομιλία του.
Αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς τον είχε κατηγορήσει ότι είναι «ανόητα αφελής» στον τρόπο που χειρίζεται τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.
Αξέχαστη είναι και η ατάκα που έκανε το 2017 πως «κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν».
Ακολούθως, το 2018 είχε πει σε δηλώσεις του: «Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».
Το 2019 πια είχε αποκαλύψει πως έφτασε κοντά στο να παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2015 όταν το Grexit λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όπως είχε πει στους FT, βρέθηκε κοντά στο να παραιτηθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο Σόιμπλε είχε πιέσει για ένα προσωρινό “Grexit” το 2015, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη γύρου της κρίσης χρέους. Αλλά η Μέρκελ και οι επικεφαλής των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτρεψαν την ιδέα.
Το 2019 επίσης είδαμε την στάση Σόιμπλε να χαλαρώνει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών… «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση», είχε δηλώσει.
Το 2020 ο Σόιμπλε ερωτάται για τα συναισθήματά του όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα αφίσες που τον παρουσίαζαν ως Χίτλερ. «Πρέπει κανείς να μάθει να ζει με αυτό, πονάει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να το λαμβάνει υπ’ όψιν. Δεν πρέπει κανείς να απομονώνεται, αλλά να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά», απάντησε και επισήμανε ότι ο ίδιος δεν ανήκε στους μη δημοφιλείς πολιτικούς κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. «Έχω ευθύνη έναντι των πολιτών που με ψήφισαν. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να απολάμβανα υψηλή δημοφιλία στην Βραζιλία, αλλά δεν με ψήφισαν οι Βραζιλιάνοι», είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης λάμβανε πολλές επιστολές από την Ελλάδα που έλεγαν: «Γνωρίζουμε ότι υπαίτιος δεν είστε εσείς, αλλά η κυβέρνησή μας».
Ηταν ήσυχος…
Ιούλιος του 2022. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», είχε πει ότι είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αναφορικά με τη χώρα μας, αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες.
Μάλιστα, είχε πει πως «η Ελλάδα πέτυχε πολλά». «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων» είχε δηλώσει.
Διαβάστε επίσης:
Σόιμπλε: Η απόπειρα δολοφονίας που τον καθήλωσε για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι
Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Ηταν σκληρός και πονηρός. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο