Η Ουκρανία ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας και την εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η συμφωνία, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση επενδυτικών έργων στην Ουκρανία και αναμένεται να υπογραφεί ακόμη και εντός της ημέρας.

1

Στο προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται πως οι δύο χώρες σκοπεύουν να ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η εξόρυξη, η ενέργεια και οι σχετικές τεχνολογίες. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη βούληση της Ουκρανίας να αποφύγει κάθε ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ της παρούσας συνεργασίας και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, δεδομένου ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για το Κίεβο.

Μία από τις σημαντικές πτυχές του προσχεδίου είναι ότι μόνο η στρατιωτική βοήθεια που θα παρασχεθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα συνυπολογιστεί ως αμερικανική συνεισφορά στο νέο ταμείο. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε την Κυριακή πως η Ουάσινγκτον απέσυρε τελικά την αξίωση να συμπεριληφθούν στη συμφωνία τα δισεκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ήδη παραδοθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας συμπίπτει χρονικά με τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επίτευξη μιας εκεχειρίας στον πόλεμο, ο οποίος έχει πλέον εισέλθει στο τέταρτο έτος του. Ο Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο – το οποίο ο ίδιος ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει εντός των πρώτων 100 ημερών μιας ενδεχόμενης νέας προεδρικής θητείας του.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως είναι «σίγουρος» για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας που αφορά τα στρατηγικά σημαντικά ορυκτά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών, με στόχο την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, απομένει ακόμη να ολοκληρωθούν δύο επιπλέον τεχνικές συμφωνίες που θα ορίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του κοινού ταμείου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το ζήτημα.

Η υπογραφή της κύριας συμφωνίας έρχεται σε συνέχεια ενός μνημονίου προθέσεων που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν στο μεταξύ τις διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Με βάση το προσχέδιο, οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν προτεραιότητα σε κέρδη που θα κατευθυνθούν σε ένα ειδικό ταμείο για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, το οποίο θα τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι προηγούμενη προσπάθεια επίτευξης αντίστοιχης συμφωνίας είχε αποτύχει νωρίτερα μέσα στο έτος, εξαιτίας έντασης μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και του Τραμπ, παρουσία και του Αντιπροέδρου JD Vance, σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Πιο πρόσφατα, ο Ζελένσκι είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Βατικανό, πριν από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

 

Διαβάστε επίσης

Βατικανό: Στους 133 οι εκλέκτορες για νέο Πάπα – Πώς ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 120 Καρδιναλίων

Ντόναλντ Τραμπ για Πούτιν: Νομίζω πως ονειρευόταν να καταλάβει όλη την Ουκρανία, αλλά εξαιτίας μου δεν θα το κάνει

Το Πεκίνο επιτίθεται στον Τραμπ: «Δεν θα γονατίσουμε, αντισταθείτε στον νταή της Αμερικής» (video)