ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πούτιν μίλησε για την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, λέγοντας πως η κρίση ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Η πράσινη μετάβαση συνέβαλε στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης”, υποστήριξε.
“Δεν έχουμε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Να ζητήσετε από την Ουκρανία να ανοίξει έναν από τους διαδρόμους φυσικού αερίου προς την Ευρώπη”, πρόσθεσε.
«Αν θέλετε φυσικό αέριο, προχωρήστε στην άρση κυρώσεων»
Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι οι ειδικοί της Siemens Energy ήταν μάρτυρες της διαρροής λαδιών στον αγωγό Nord Stream 1 και συμπλήρωσε ότι η Gazprom χρειάζεται εγγυήσεις για την άρση των κυρώσεων κατά του εξοπλισμού του αγωγού. “Αν θέλετε φυσικό αέριο, προχωρήστε στην άρση κυρώσεων κατά του Nord Sτream 2”. “Η Ρωσία θα τηρήσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις”, τόνισε.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί την ιδέα της διάσπασης της χώρας και υποστήριξε ότι είναι λυπηρό που η Ουκρανία χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό. Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα ξεκίνησε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” – όπως το Κρεμλίνο αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία – για να το αποτρέψει αυτό.
«Βλέπουμε προσπάθειες να γίνει ζημιά στις ρωσικές υποδομές»
Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι “βλέπουμε προσπάθειες να γίνει ζημιά στις ρωσικές υποδομές”. Ο ίδιος όμως προέβη και σε νέες απειλές, λέγοντας ότι “θα αντιδράσουμε πιο σοβαρά αν υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Ρωσία”. “Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επιτρέψουν να λάβουν χώρα αρνητικές εξελίξεις. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η αντεπίθεση του Κιέβου”, πρόσθεσε.
Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι “είχαμε συμφωνήσει για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία” και συμπλήρωσε ότι “δεν χρειάζεται να αλλάξει το σχέδιο για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Ο κύριος στόχος, όπως είπε, είναι η “απελευθέρωση” ολόκληρου του Ντονμπάς. “Ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει σταδιακά νέα εδάφη”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά βιασύνη.
Σχετικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων
Για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν είπε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν πάντα προτείνει μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξάλλου, σημείωσε ότι ο Ερντογάν συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο Πούτιν πρόσθεσε για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων: “Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος για συνομιλίες, δεν πειράζει τότε”. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ότι επιθυμεί να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι η Ουκρανία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη των στόχων της στο πεδίο της μάχη.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης, αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ότι οι δύο χώρες συζητούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του εμπορίου. Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Σε άλλα γεωπολιτικά σχόλια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία διαθέτει τα “μέσα” για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά από μια σειρά συνοριακών αψιμαχιών που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα. Οι μάχες έληξαν με κατάπαυση του πυρός πριν από δύο ημέρες, αφού περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο χώρες.
Διαβάστε επίσης
Πούτιν: «Το 25% του φυσικού αερίου που πωλούμε στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλι»
Ζελένσκι: «Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία»
Λαγκαρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός παρά τις παράπλευρες απώλειες στην ανάπτυξη