• Διεθνής πολιτική

    Βλαντίμιρ Πούτιν: Δείχνει διάδοχο με την προαγωγή Ντιούμιν

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας με τον Αλεξέι Ντιούμιν, γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας με τον Αλεξέι Ντιούμιν, γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου


    Φήμες ότι ο κάποτε προσωπικός σωματοφύλακας του Βλαντιμίρ Πούτιν προαλείφεται για πιθανός διάδοχός του σήκωσε ο διορισμός του Αλεξέι Ντιούμιν στην κορυφαία κρατική θέση γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Στο όργανο, που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη «στρατηγικών στόχων και καθηκόντων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», συμμετέχουν τόσο το Κρεμλίνο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και βουλευτές και διοικητές περιφερειών.

    Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στον 51χρονο Ντιούμιν μια μεγάλη προαγωγή και μια ευκαιρία να λάμψει στην εθνική σκηνή, τονίζει ο Γεβγκένι Μιντσένκο, σύμβουλος πολιτικής στη Μόσχα που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο. «Είναι σαφές ότι ο Πούτιν τον δοκιμάζει σε ρόλο διαδόχου».

    Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο 71χρονος Πούτιν σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα. Πρόσφατα ανανέωσε την πέμπτη θητεία του, με διάρκεια έως το 2030, αποσπώντας το 87% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές. Και έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για άλλα έξι χρόνια, έως το 2036, μετά τη συνταγματική αλλαγή του 2020, ώστε να παρατείνει την ηγεμονία του.

    Ο Πούτιν διόρισε τον Ντιούμιν στο νέο πόστο αφού πολύ πρόσφατα του είχε ήδη ανοίξει τις πόρτες του Κρεμλίνου, ανάγοντάς τον σε προεδρικό βοηθό. Εως τον προηγούμενο μήνα, πριν από τον ρωσικό ανασχηματισμό με την ευκαιρία της νέας θητείας Πούτιν, ήταν κυβερνήτης της περιφέρειας Τούλα.

    Ο Ντιούμιν υπηρετούσε στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν από το 1999, και έγινε ένας από τους στενότερους σωματοφύλακές του. Κάποτε ισχυρίστηκε ότι προστάτευσε τον πρόεδρο από μια αρκούδα. Είναι επίσης μέλος του στενού κύκλου αξιωματούχων που παίζουν χόκεϊ μαζί με τον Πούτιν.

    Υπήρξε αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, που συνέβαλε στην κατάληψη της Κριμαίας το 2014. Πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο Ντιούμιν τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις για τον ρόλο του στην εισβολή στην Ουκρανία.

    Το Κρατικό Συμβούλιο είχε κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό ρόλο έως ότου ο Πούτιν ενίσχυσε την εξουσία του, όταν άλλαξε το σύνταγμα.

    Η προαγωγή του Ντιούμιν ακολουθεί την απόφαση του προέδρου να απομακρύνει τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Σεργκέι Σοϊγκού από υπουργό Άμυνας. Ο Σοϊγκού έγινε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέος υπουργός Άμυνας διορίστηκε ο οικονομολόγος Αντρέι Μπελοούσοφ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 2% με έντονες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

    Χ.Α: Οι αλλαγές στη σύνθεση του ΓΔ και FTSE Russell

    ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αύξηση κερδών στα €6,82 εκατ. το α’ τρίμηνο – Στα €9,86 εκατ. τα EBITDA



    ΣΧΟΛΙΑ